Verkoop privéjets nam af in kwartaal 1 van 2016

Verschillende sectoren lijken te profiteren van de economische opleving. Er worden meer auto’s verkochtbin Europa en in Nederland worden ook steeds meer woningen verkocht. Toch gaat het niet met alle sectoren beter. De verkoop van privéjets is bijvoorbeeld aanzienlijk afgenomen. Deze luxe vliegtuigen zijn minder populair geworden. In het eerste kwartaal van 2016 is de omzet in deze sector gedaald met 16 procent. Dit maakte persbureau Bloomberg beken.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die de daling van de verkoop van privévliegtuigen hebben veroorzaakt. Een voorbeeld hiervan zijn de tegenvallende resultaten vanuit de oliesector. De olieprijs is laag maar de olieproductie blijft hoog. Daardoor worden er minder investeringen gedaan in deze sector. Ook de verhoudingsgewijs dure dollar is ongunstig. Verder zijn de grondstofprijzen laag. Deze factoren zijn ongunstig voor de verkoop van privejets volgens ersbureau Bloomberg.

Daling omzet

In de eerste drie maanden van 2016 liep de omzet in deze sector terug naar 3,53 miljard dollar. In 2015 werd in dezelfde periode nog 4,2 miljard dollar uitgegeven. Met name de verkoop van de duurdere grotere zakenvliegtuigen daalde in het eerste kwartaal van 2016. Deze daling zorgde voor een afname van de totale omzet. Vliegtuigmakers verscheepten minde grote zakenvliegtuigen.

Bombardier is een bekende vliegtuigproducent en verscheepte samen met andere vliegtuigbouwers in het eerste kwartaal van 2016 totaal nog maar 34 vliegtuigen. Dat is aanzienlijk minder dan de 46 die vorig jaar in de eerste drie maanden werden geleverd. Het ging beter met de met de verkoop van middelgrote privéjets. Deze steeg van 69 naar 76.

Je zou hieruit de conclusie kunnen trekken dat kleinere Amerikaanse bedrijven actiever worden op de markt. In totaal nam het aantal verscheepte zakenvliegtuigen af van 128 in kwartaal 1 van 2015 naar 122 in het eertste kwartaal van 2016. Dit is een afname van 4,7 procent.