Verkoop occasions stijgt in eerste helft 2016

In de eerste helft van 2016 zijn er grote verschillen zichtbaar in de autobranche. Er werden in het eerste half jaar van 2016 aanzienlijk meer tweedehands personenauto’s in Nederland verkocht maar het aantal nieuwe auto’s dat verkocht werd lag in het eerste halfjaar van 2016 op het laagste niveau in tien jaar tijd. Het aantal occasions dat in die periode verkocht werd kwam op het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de verkoop van nieuwe auto’s ten opzichte van tweedehands auto’s een verhouding van 1 staat tot 5. Kortom voor elke nieuwe verkochte auto werden in de eerste helft van dit jaar vijf tweedehands auto’s verkocht. Dit werd vrijdag 15 juli 2016 bekend gemaakt door het CBS.

In de eerste zes maanden van 2016 werden door Nederlandse autodealers bijna 194 duizend nieuwe personenauto’s verkocht. Dit aantal ligt 7000 lager dan dezelfde periode aan het begin van 2015. Ten opzichte van de eerste helft van 2011 werden in Nederland zelfs 130.000 minder auto’s verkocht. Dat jaar was echter wel een recordjaar omdat toen de meeste auto’s  verkocht werden in de afgelopen tien jaar. In 2011 werden bijna 556.000 auto’s verkocht.

Reactie van Technisch Werken
De verkoop van tweedehandsauto’s is aanzienlijk toegenomen aan het begin van 2016. Het is echter niet verwonderlijk dat de verkoop van nieuwe auto’s is afgenomen ten opzichte van de verkoop van occasions. Dit heeft waarschijnlijk voor een deel te maken met de beperking van de fiscale voordelen. In 2015 was het nog vrij gunstig om een nieuwe zuinige auto te kopen maar in januari 2016 zijn de gunstige bijtellingspercentages minder gunstig geworden.

Dat heeft altijd een effect op de automarkt. Occasions zijn vaak veel aantrekkelijker geprijsd dan nieuwe auto’s. Ook wanneer er aanzienlijke kortingen worden geboden is het nog vrijwel altijd voordeliger om een tweedehandsauto te kopen. Geen wonder dat eerst de verkoop van occasions in de lift zit. Pas later zal ook de verkoop van nieuwe auto’s gaan toenemen. Maar dan moet het herstel van de economie wel doorzetten.