Verkoop nieuwe auto’s omhoog in 2018

Nederlandse autodealers zullen volgend jaar naar verwachting iets meer nieuwe personenwagens verkopen dan dit jaar. De brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging denken dat er in 2018 iets meer nieuwe auto’s zullen worden verkocht. In 2017 zal het aantal verkochte auto’s op ongeveer 415.000 terecht komen. In 2018 zal de verkoop waarschijnlijk toenemen tot 430.000 stuks.

In deze berekening is rekening gehouden met de grote populariteit van relatief jonge tweedehandsjes. Inmiddels heeft de import van deze auto’s een behoorlijke stijging doorgemaakt. Dit drukt het aantal verkopen van nieuwe auto’s. In 2017 zullen er vermoedelijk ruim 200.000 personenauto’s geïmporteerd.

Emissietestmethode voor auto’s
De nieuwe emissietestmethode in Europa speelt ook een rol. De auto’s die in Europa worden gebouwd moeten voldoen aan deze nieuwe emissietestmethode. Daarom worden alle nieuwe automodellen onderworpen aan een nieuwe emissietestmethode. Deze nieuwe testmethode benaderd de praktijk beter dan de oude test die in het verleden werd gebruikt. Toen konden auto’s die uitgerust waren met sjoemelsoftware de test nog manipuleren. In de praktijk bleek echter de CO2 uitstoot van de gemanipuleerde auto’s veel hoger te zijn. Door de nieuwe emissietestmethode valt de gemeten CO2-uitstoot vaak hoger uit. Dat zorgt er voor dat de aanschafbelasting hoger uit kan vallen. De rekenmeesters van BOVAG en RAI vinden het moeilijk om exact te  in te schatten welk effect de nieuwe emissietest heeft op de verkoop van nieuwe auto’s in 2018.