Verkoop nieuwe auto’s gestegen in november 2022

In de maand november van 2022 is de verkoop van nieuwe auto’s in de Europese Unie gestegen. Het is inmiddels de vierde maand op rij waarin een stijging is genoteerd. In die maand gingen er in Nederland 830.000 wagens in Europa de deur uit. Dat is een stijging van meer dan 16 procent in vergelijking tot dezelfde maand in 2021. Dit is donderdag 15 december 2022 naar voren gekomen

cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. In Nederland zijn er niet veel meer nieuwe auto’s verkocht. In ons land werden twee procent meer auto’s verkocht. Daar staat tegenover dat Duitsland een aanzienlijke stijging had van ongeveer een derde toename in de autoverkoop. Door toeleveringsproblemen ligt het aantal verkochte auto’s in de Europese Unie nog steeds ongeveer zes procent lager in vergelijking tot 2021. In Nederland is er sprake van een daling van twee procent.

Italië heeft te maken met de grootste krimp, die komt in dat land uit op bijna 12 procent. Veel autoproducenten hebben te maken met een chiptekort. Het tekort aan chips zorgt er voor dat er aanzienlijk minder auto’s worden verkocht in Europa er zijn namelijk veel minder auto’s beschikbaar. De inflatie is momenteel behoorlijk hoog en de economische onzekerheid is groot. Dat maakt dat de auto-industrie een grillige tijd doormaakt.