Verkoop elektrische auto’s verdubbelt in 2017 in Nederland

Het komende jaar zal de verkoop van elektrische auto’s in Nederland naar verwachting verdubbelen. Volgends de RAI zal het aanbod toenemen van betaalbare elektrische auto’s. Deze elektrische auto’s hebben overigens ook een steeds grotere actieradius. Vanaf januari 2018 zullen er op de markt ook steeds nieuwere elektrische auto’s op de automarkt terechtkomen. Dit maakte de RAI vrijdag 24 november 2017 bekend. Doordat er steeds meer nieuwe modellen beschikbaar komen in het segment elektrische auto’s.

Meer keuze uit elektrische auto’s
Doordat er meer elektrische modellen beschikbaar komen hebben mensen meer keuze. Daardoor is de kans groter dat mensen ook een elektrische auto kunnen vinden die bij hun past. Er komen nu realistische alternatieven voor de huidige auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. In totaal zal de verkoop van volledig elektrisch aangedreven auto’s in 2017 uitgroeien tot vijftienduizend. Dat is ongeveer vier procent van het totale aantal nieuwe auto’s dat in 2018 zal worden verkocht. Het totale aantal nieuwe auto’s dat verkocht wordt in 2018 wordt door de RAI geraamd op 430.000/

Zakelijk elektrisch rijden
In 2017 zijn tot november in totaal 5.998 nieuwe uitstootvrije auto’s verkocht in Nederland. In 2016 zijn in dezelfde periode ongeveer 3.015 elektrische wagens verkocht. De RAI verwacht dat in Nederland in 2017 in totaal ongeveer zevenduizend volledig elektrisch aangedreven auto’s worden verkocht. Met name voor het zakelijke rijden worden veel elektrische auto’s verkocht. Op dit moment is ongeveer 90 procent van de verkoop van elektrische auto’s een verkoop voor een zakelijke bestemming. Het zakelijke elektrische rijden wordt aangemoedigd door een lage bijtelling. Deze bijtelling is namelijk vier procent en dit percentage wordt gehandhaafd tot 2021.

Elektrische auto’s voor particulieren
Elektrisch rijden is nog niet heel populair onder particulieren. De meeste particulieren kiezen liever voor een benzineauto of een auto met een dieselmotor. Omdat elektrische auto’s voor de meeste particulieren te duur zijn worden er niet veel elektrische auto’s verkocht aan mensen die deze auto’s als privéauto aanschaffen. RAI-voorzitter Steven van Eijck pleit voor een speciale aanschafsubsidie voor particulieren om het elektrische rijden voor hen goedkoper en aantrekkelijker te maken.

Elektrische auto’s zijn noodzakelijk
Het elektrisch rijden is overigens voor Nederland een belangrijk aspect in het behalen van de Europese doelstellingen met betrekking tot het terugdringen van de emissie van CO2. Alleen met goedkopere elektrische auto’s kom je er niet. Er moet namelijk ook een infrastructuur worden aangelegd met laadpalen voor elektrische auto’s. Zo kunnen elektrische auto’s ook breder worden ingezet op Nederlandse wegen en wordt de actieradius vergroot. De oplaadtijd speelt hierbij ook een grote rol. Een elektrische auto kan het beste worden opgeladen in een korte duur zodat het voor automobilisten ook aantrekkelijk is om deze voertuigen te gebruiken.