Verkoop Britse activiteiten Tata Steel in 2016?

De Indiase eigenaar van Tata Steel overweegt om de Britse activiteiten te verkopen. Deze overweging wordt gedaan om dat de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk verliesgevend zijn. Als de Britse activiteiten worden verkocht heeft dat gevolgen voor de werkgelegenheid onder werknemers bij de hoogovens in Nederland volgens de vakbond FNV.

De gevolgen voor de werkgelegenheid kunnen groot zijn volgens de vakbond FNV. Deze vakbond vreest dat er op termijn ongeveer honderd tot tweehonderd banen zullen verdwijnen bij Tata Steel in IJmuiden.

Volgens de vakbond wordt ook in Nederland werk uitgevoerd voor het Britse onderdeel van Tata Steel. Hierbij kan men denken aan de inkoop en verkoop van metaal maar ook aan de productieplanning. Het personeel dat op deze afdelingen actief is kan de gevolgen van de verkoop van Britse activiteiten de komende jaren merken.

Reactie van Technisch Werken

De werkgelegenheid bij Nederlandse bedrijven is al lang niet meer iets dat alleen wordt bepaald in Nederland. Door internationale samenwerking en Europese besluitvorming zijn er allemaal factoren die invloed hebben op het behoud van een baan onder werknemers. Als buitenlandse eigenaren een besluit nemen kan Nederlands personeel daarvan de voordelige maar ook de nadelige effecten merken. Dat is jammer maar wel de harde realiteit. Daarom moet de Nederlandse overheid er voor zorgen dat veel bedrijven zich in Nederland blijven vestigen. Bedrijven doen er bovendien goed aan om voor het behoud van hun eigen personeel niet zomaar hun bedrijf te verkopen aan een buitenlandse organisatie.