Verkoop bedrijfswagens in EU gestegen in januari 2016

In januari 2016 is de verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie met 12 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2015. Op woensdag 24 februari 2016 werden cijfers gepubliceerd door de brancheorganisatie ACEA. Uit deze cijfers komt naar voren dat sinds 2015 er een stijgende lijn is ontstaan in de verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie. In januari 2016 werden in Europa 159.712 nieuwe bedrijfswagens geregistreerd.

Bedrijfswagenverkoop in Nederland
In januari 2016 werden in Nederland 9.024 bedrijfswagens verkocht. Dit is een stijging van 17 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2015. Dat is een aanzienlijke stijging. Dit maakt duidelijk dat bedrijven in Nederland meer investeren. Een toename in de investeringen is niet alleen goed voor de autodealers. Er zijn namelijk ook bedrijven die voor bedrijfswagens technische oplossingen bedenken zoals ladderhouders en imperialen voor op de daken van de auto’s. Ook deze bedrijven profiteren mee met de stijging van de verkopen in bedrijfswagens.

Bedrijfswagenverkoop in overige Europese landen
In Duitsland nam de verkoop van bedrijfswagens toe met 11 procent. Ook in Frankrijk steeg de verkoop met hetzelfde percentage. In Italië nam de verkoop ten opzichte van 2015 toe met een plus van 24 procent. Spanje deed het ook goed met een plus van 21 procent. In vier van de vijf grootste Europese economieën liet de verkoop van bedrijfswagens dus een stijging zien. Groot-Brittannië liet in tegenstelling tot de andere grote Europese economieën een daling zien. De daling voor dat land kwam uit op 1,4 procent.

Bedrijfswagentypen
Er werden bedrijfswagens verkocht in verschillende segmenten. Het segment dat de sterkste groei doormaakte was de verkoop van vrachtwagens tussen de 3,5 en 16 ton. In januari werden in dit segment 26.762 voertuigen verkocht. Dit is een plus van 19 procent ten opzichte van 2015. Daarnaast steeg ook de vraag naar nog zwaardere vrachtwagens met meer dan 18 procent. In het segment zware vrachtwagens werden 21.989 stuks verkocht.

Reactie van Technisch Werken
De bedrijfswagenverkoop zit behoorlijk in de lift. De afgelopen jaren hebben veel bedrijven het moeilijk gehad maar 2015 lijkt het jaar te zijn geweest van de grote omkeer. Het is goed te zien dat in 2016 de groei doorzet. De brandstofprijzen zijn uitzonderlijk laag vanwege de dalende olieprijs. Dit zorgt er voor dat transporteren van mensen en goederen alleen maar goedkoper wordt. Geen wonder dat bedrijven investeren in transportmiddelen en vervoersmiddelen. Omdat veel vervoer nog over de wegen plaatsvindt is het investeren in vrachtwagens geen onlogisch gevolg.