Vereniging voor huiseigenaren waarschuwt: nieuwbouwhuizen worden onbetaalbaar in 2022

Voor veel mensen die actief zijn op de woningmarkt zijn nieuwbouwwoningen niet te betalen. Dit heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend gemaakt. de overheid heeft in de woningbouwplannen aangegeven dat een NHG-grens van 355.000 euro als betaalbaar wordt beschouwd. De VEH geeft echter aan dat dergelijke bedragen voor huishoudens in Nederland als onbetaalbaar kunnen worden beschouwd.

De VEH heeft voor haar berekeningen een aantal voorbeelden gehanteerd. In een voorbeeld werd gerekend met in het inkomen van een parttime leerkracht samen met een fulltime installatiemonteur gehanteerd. Mensen met dergelijke inkomens kunnen iets meer dan 280.000 euro lenen voor een woning. Daarnaast zou een gemiddelde politieagent die samenwoont met een secretaresse die parttime werkt. Voor een dergelijk gezin ligt de maximale hypotheek op 272.000 euro. een academicus die pas is afgestudeerd kan in Nederland maximaal 167.000 euro lenen. Een verpleegkundige die alleenstaand is heeft de mogelijkheid om hypotheek af te sluiten van maximaal 217.000 afhankelijk van het inkomen.

Het bouwen van betaalbare woningen is een behoorlijke uitdaging. Dat komt omdat de woningprijzen steeds verder omhoog gaan maar ook de bouwmaterialen duurder worden. De personeelskosten gaan bovendien ook steeds verder omhoog waardoor de totale kosten van het bouwen van nieuwe woningen.