Verdwijnen er banen bij VDL Nedcar in 2016 door stakingen?

Het bedrijf VDL Nedcar heeft aan het einde van 2015 te maken gehad met stakingen. Stakingen worden uitgevoerd door werknemers voor betere arbeidsvoorwaarden en om werkgevers te dwingen om aan de eisen van werknemers tegemoet te komen. Dat stakingen ook negatieve effecten kunnen hebben voor personeel wordt vaak vergeten.  Het lijkt er nu sterk op dat bij VDL Nedcar de stakingen voor een negatief effect hebben gezorgd. De fabriek moet waarschijnlijk afscheid nemen van personeel.

Ontslagen bij Nedcar

Waarschijnlijk verdwijnen er banen bij VDL Nedcar in het Limburgse Born. De ontslagen zijn een gevolg van een besluit van BMW om een grote order in te trekken. Het voornemen om de order in te trekken is volgens de directie van VDL een gevolg van het feit dat VDL Nedcar enkele dagen stillag tijdens stakingen. Dit bericht werd bekend gemaakt door Het Financieele Dagblad. Het gaat om tientallen voornamelijk tijdelijke arbeidsplaatsen die door het intrekken van de order verdwijnen.

Doordat er stakingen hebben plaatsgevonden kan de fabriek in Born waarschijnlijk niet aan het gewenste productieniveau voldoen. De afgesproken productie van de driedeurs Mini Hatch zal de fabriek niet halen. BMW heeft daarom besloten om een deel van de productie naar Oxford te verplaatsen.  Het Duitse bedrijf BMW gaf de stakingen echter niet op als reden voor de verplaatsing van de productie. Directielid Jan Mooren van VDL Nedcar vindt dat de vakbonden verantwoordelijk zijn voor de ontslagen. VDL zou geen andere keus hebben dan werknemers te ontslaan.

Reactie van Technisch Werken

Op de website Technisch Werken verschijnen regelmatig berichten over stakingen. Hoewel Technisch Werken het belang van werknemers hoog heeft is uiteindelijk de samenwerking tussen bedrijf en personeel de kern. Personeel moet bedrijven niet in moeilijkheden brengen en andersom ook niet. Stakingen zijn niet altijd effectief. Met stakingen bereik je niet altijd wat je wilt dat is jammer maar ook een leerzame les waarbij het personeel de dupe is geworden in dit geval.