VEH: te grote verschillen in bouwleges in 2019

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft aangegeven dat er grote verschillen zijn tussen de bedragen die gemeenten rekenen voor bouwvergunningen. Volgens de belangenvereniging zijn de verschillen op dit gebied zo groot dat minister Ollongren in actie moet komen. De bedragen die betaald moeten worden aan gemeenten worde leges genoemd oftewel bouwleges. De bouwleges moeten worden betaald voor het nieuw laten bouwen van een woning maar ook voor het verbouwen van woningen. Op dit gebied zijn de verschillen tussen de gemeenten in Nederland groot.

In Voorschoten betaalt men voor het indienen van een bouwvergunning 10.000 euro meer dan wanneer men hetzelfde huis zou laten bouwen in buurgemeente Den Haag. “Deze verschillen zijn niet uit te leggen” geeft VEH-woordvoerder Hans André de la Porte aan tegen Omroep West. Er werd door VEH gekeken naar de bouwleges die particuliere huizenbezitters of huizenkopers moeten betalen voor een bouwvergunning van een woning met een prijs lager is dan drie ton. “In Den Haag betaal je dan 2000 euro voor een vergunning. In Leiden is dit al 3500 euro, terwijl je in Wassenaar 8800 euro kwijt bent en in Voorschoten zelfs 12.000 euro”, aldus André De la Porte. Dit verschil is volgens VEH niet uit te leggen.

Het is volgens de VEH belangrijk dat gemeenten transparanter worden over de reden waarom de bouwleges zijn vastgesteld op een bepaald bedrag. De VEH heeft de gemeenten gevraagd waarom bouwleges zijn vastgesteld op een bepaald bedrag. Daar hebben gemeenten echter ook naar de VEH geen duidelijk antwoord op gegeven. Minister Ollongren heeft eerder aangegeven dat ze wat aan de verschillen zou willen doen. Er is echter tot op heden geen concrete actie gekomen vanuit de minister. De VEH wil nu dat de minister de daad bij het woord gaat voegen en er voor zorgt dat er meer transparantie komt met betrekking tot de bouwleges van gemeenten.