Veel zuinige wasmachines worden onzuinig gebruikt in 2017

Het energielabel is voor veel consumenten een belangrijke indicator geworden met betrekking tot de energiezuinigheid van machines en apparaten. Veel apparaten zoals vaatwassers, drogers en wasmachines moeten verplicht worden uitgerust met een energielabel. Het energielabel is zelfs voor woningen ingevoerd. Voor consumenten is het label dan ook geen bijzonderheid meer maar eerder een bekend aspect dat bij de koop van een apparaat wordt bekeken.

Energiezuinigheid is belangrijk niet alleen omdat men met energiezuinige producten het milieu minder belast maar vooral omdat energiezuinigheid in de praktijk ook lagere energielasten betekend. Geen wonder dat veel mensen het energielabel meenemen in hun beoordeling om een apparaat juist wel of juist niet te kopen.

Onzuinig gebruik van energiezuinige wasmachines
Het aanschaffen van een energiezuinig apparaat in natuurlijk één aspect maar een ander, veel belangrijker aspect, is het gebruik van het apparaat op een energiezuinige manier. In de praktijk blijken veel mensen toch hun energiezuinige producten op een energieonzuinige manier te gebruiken. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek dat is gehouden onder mensen met een wasmachine. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK in opdracht van Milieu Centraal. Voor het onderzoek zijn ruim duizend zuinige wasmachine-bezitters benaderd. Ongeveer de helft van de bezitters van een wasmachine heeft een bewuste keuze gemaakt voor het milieu bij de aanschaf van de wasmachine.  Daarnaast hebben veel consumenten een zuinige wasmachine aangeschaft om kosten te besparen op de energierekening. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat veertig procent van de Nederlanders met een wasmachine door onzuinig gebruik meer stroom gebruiken voor hun wasmachine dan nodig is.

Eco-knop
Tijdens het onderzoek van onderzoeksbureau GfK kwam naar voren dat veel eigenaren van wasmachines de zogenaamde eco-knop niet kennen. Iets minder dan de helft van alle wasmachine-eigenaren gebruikt bijvoorbeeld in de praktijk bij een normale katoen was de eco-knop niet. Ongeveer de helft van de gebruikers van de wasmachines denkt dat de eco-knop juist onzuinig is omdat de wasmachine dan langer aan staat. Ook zijn deze gebruikers van mening dat de eco-knop er voor zorgt dat de wasmachine de was minder goed schoon maakt.

Energielabel A++ of A+++
Zuinige apparaten hebben een A label met een aantal plusjes er achter. Het energielabel A++ of A+++ maakt duidelijk dat het om een zeer zuinige wasmachine gaat. Dit energielabel is echter gebaseerd op het gebruik van de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Als men in de praktijk deze ecofuncties niet gebruikt valt de wasmachine in een veel lagere energieklasse en dient de wasmachine in feite een energielabel B te krijgen. De energiezuinigheid van wasmachines wordt volgens Milieu Centraal alleen benut bij het correct gebruik van de eco-programma’s.