Veel technische vacatures eind augustus 2019

Aan het einde van de maand augustus staan er op de Nederlandse arbeidsmarkt nog veel technische vacatures open. Bedrijven in de bouw en techniek hebben nog steeds meer opdrachten en projecten dan ze kunnen uitvoeren met hun eigen loonlijst. Dat betekent dat er personeel bij moet. Het gaat daarbij over het algemeen om uitvoerende technische functies. Vooral elektromonteurs, installatiemonteurs, lassers en werkzoekenden met een mechatronica achtergrond zijn erg gewenst op de arbeidsmarkt medio 2019.

De vacatures worden echter niet snel ingevuld en blijven daarom in verhouding tot andere jaren lang open staan. Dat komt ook omdat er nauwelijks ‘nieuwe’ kandidaten op de arbeidsmarkt beschikbaar komen. Vanuit technische scholen komt er wel technisch personeel beschikbaar op de arbeidsmarkt maar dat is onvoldoende om de grote hoeveelheid vacatures in te vullen in de techniek. Daarom wordt er door bedrijven meer aandacht besteed aan omscholing en bijscholing van arbeidskrachten die een andere loopbaan hebben opgebouwd dan een technische loopbaan. Deze trajecten kunnen een groot succes worden als iedereen goed met elkaar samenwerkt en de juiste verwachtingen heeft. Uiteindelijk is het belangrijk dat bedrijven het juiste personeel op het juiste moment krijgen.

Daarvoor is ook wervingskracht nodig. Dikwijls worden headhunters, uitzendbureaus en detacheringsbureaus ingeschakeld om te helpen om het juiste personeel te werven, te selecteren en te bemiddelen. Deze bureaus zetten echter ook de vacatures via hun eigen netwerk uit waardoor het vacatureaanbod op de arbeidsmarkt in feite nog groter lijkt.