Veel plastic speelgoed bevat giftige stoffen in 2017

Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten. Dit is mogelijk wanneer het plastic speelgoed bijvoorbeeld is geproduceerd uit gerecycled elektronisch afval. Er zijn verschillende soorten plastic speelgoed onderzocht. Een voorbeeld van een bekend speelgoed dat teveel gif bevat is de bekende Rubik’s Cube. Deze Rubik’s Cube is de bekende puzzel kubus die bestaat uit allemaal gekleurde vierkantjes die in de juiste positie moeten worden gebracht. Daarnaast zijn er ook in speelgoed auto’s gifstoffen aangetroffen.

IPEN
Dit komt naar voren uit een internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN. De laatste organisatie is een netwerk van ongebonden organisaties in ruim honderd landen. Het onderzoek werd gehouden in 26 landen over de gehele wereld. Ook in Nederland werd het onderzoek gehouden. De schadelijke stoffen in de plastics kunnen het zenuwstelsel aantasten. Daardoor hebben de schadelijke stoffen negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Daarnaast hebben de giftige stoffen zelfs gevolgen voor de hormoonhuishouding en de voortplanting.

Giftige stoffen
In ongeveer 90 procent van de onderzochte spullen kwamen de gifstoffen OctaBDE en DecaBDE voor. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in de kunststof omhulsels van de elektronische apparaten. Ongeveer de helft van alle producten bevatte HBCD. Deze stoffen zijn niet alleen gevaarlijk voor de kinderen maar ook voor de werknemers die de plastics recyclen. In de Europese Unie zijn de stoffen verboden. Het recyclen van de stoffen gebeurd echter meestal niet in de EU. In plaats daarvan worden de kunststoffen gerecycled in Afrika en Azië. In die landen zijn de regels met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu veel minder streng dan in de EU.

Etiket met grondstoffen
Uit die landen worden echter wel grondstoffen gekocht. Dat zorgt er voor dat het gif uit de kunststoffen weer terug komt in de productie van nieuw speelgoed. Het is heel moeilijk om controle uit te oefenen op dit proces. Een woordvoerster van WECF, een netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, en lid van IPEN zou graag zien dat in de toekomst een etiket wordt gepubliceerd op speelgoed en andere producten. Op dit etiket moeten de stoffen staan waaruit het product is gemaakt. Dan wordt duidelijk of er ook giftige stoffen zijn gebruikt. Dit etiket is momenteel nog niet verplicht. Misschien komt er in de toekomst nog wel een dergelijk etiket maar het blijft moeilijk om na te gaan of de informatie op het etiket wel echt klopt.