VDL werkt aan ontwikkeling elektrische vrachtwagens in 2016

Het Eindhovense familiebedrijf VDL Groep produceert verschillende voertuigen waaronder bussen en vrachtwagens.  Deze voertuigen zijn tot in 2016 overwegend met een verbrandingsmotor uitgerust die het vermogen voor het voertuig levert.  Verbrandingsmotoren worden in nieuwe moderne auto’s echter steeds vaker vervangen door een elektromotor. Deze motoren worden gevoed door oplaadbare accu’s. Langzaam maar zeker worden elektromotoren ook steeds meer toegepast in andere voertuigen. Eerder werd al bekend gemaakt dat topman Elon Musk van Tesla in zijn bedrijf bezig wil gaan met de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens en bussen

Op maandag, de week daarop, werd bekend dat VDL al werkt aan de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens. Projectleider Menno Kleingeld maakte bekend dat het in eerste instantie gaat om de ontwikkeling van vrachtwagens in de stedelijk verkeer. Deze elektrische trucks zullen een actieradius van ongeveer 100 kilometer krijgen. Daardoor zijn deze vrachtwagens geschikt voor bijvoorbeeld de bevoorrading van supermarkten in steden. VDL heeft nog geen klanten binnengehaald die de nieuwe elektrische vrachtwagens willen kopen. Wel is VDL in gesprek met mogelijke afnemers.

VDL maakt gebruik van het chassis en de cabines van DAF voor het ontwerp van de nieuwe elektrische vrachtwagens.  Aan het einde van 2017 moeten de eerste 37-tons vrachtwagens geproduceerd worden. Vervolgen zullen kleinere 18-tons trucks en andere bedrijfsauto’s zoals bestelwagens met een elektromotor worden geproduceerd.  Rond de jaarwisseling moet het eerste prototype klaar zijn aldus VDL.

VDL denkt dat er veel vraag is naar elektrische vrachtwagens. Door de strengere regels zal de boertuigtechniek moeten veranderen in Nederland. Stadsbussen moeten bijvoorbeeld in 2025 emissievrij rijden. VDL verwacht dat soortgelijke regels voor vrachtwagens zullen gaan gelden in de stad. Daarom gaat VDL de ontwikkeling en toepassing van elektromotoren in bussen ook doortrekken naar trucks. De ontwikkelingen uit het bussensegment denkt VDL ook te kunnen gebruiken voor haar vrachtwagens.

Reactie van Technisch Werken

Elektrisch rijden wordt de toekomst en is de toekomst.  Er zullen steeds meer elektrische voertuigen op de weg komen. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen MVO krijgen meer aandacht van bedrijven en dat is goed nieuws voor bedrijven die duurzame producten en vervoersmiddelen produceren. Net als Tesla maak ook VDL een bewuste keuze voor de toekomst.