VDL Nedcar schrapt duizend banen na terugloop BMW-orders

VDL Nedcar gaat op vrijdag 5 oktober 2018 haar personeel informeren over personeelsbeleid. Er zullen ongeveer duizend banen gaan verdwijnen bij de autoproducent die gevestigd is in Born. Dat heeft een woordvoerder van VDL Nedcar bevestigd nadat er berichten over dit onderwerp verschenen in de media van de provincie Limburg.

Momenteel werken er bij deze autofabrikant ongeveer zevenduizend mensen. Omdat er minder bestellingen ontvangen worden vanuit BMW is er minder personeel nodig op de productielocatie in Born. De omvang van de productie wordt aangepast aan het aantal orders. Nu er een terugloop is in de orders vanuit BMW zal het personeelsbestand van het bedrijf noodgedwongen moeten worden gereduceerd. Donderdag werd al aangegeven dat er gesprekken worden gevoerd met BMW en VDL Nedcar over de productie. Op basis van deze gesprekken zal er meer duidelijkheid worden gegeven over de functies en arbeidsplaatsen die komen te vervallen.

Ongeveer vijftig procent van de banen die geschrapt zullen worden bevatten tijdelijke functies die door flexwerkers zijn bezet. Deze flexkrachten zijn juist in 2018 ingezet om de piekproductie op te vangen. Naast gedwongen ontslagen zullen ook driehonderd werknemers de organisatie verlaten op basis van natuurlijk verloop. De overige tweehonderd arbeidsplaatsen zijn ook flexwerkers alleen werken die op basis een uitzendcontract. Eerder had VDL Nedcar al aangegeven dat de productie in 2019 zou gaan tegenvallen. De terugloop zou echter van korte duur zijn want in 2019 zou de productie weer oplopen. Dan zal de autoproducent ook meer personeel gaan aannemen.