Vattenfall Solar Team verbreekt wereldduurrecord zonneracen op zaterdag 8 augustus 2020

Het Vattenfall Solar Team heeft afgelopen zaterdag het wereldduurrecord zonneracen weten te verbreken. Binnen twaalf uur tijd wisten de studenten met hun solarvoertuig een afstand af te leggen van ruim 924 kilometer. Dit aantal kilometers is hoger dan het record dat in juni 2017 werd behaald. Afgelopen zaterdag werd 42 kilometer meer afgelegd dan in juni 2017.

Het solarvoertuig waarmee ze het record hebben verbroken draagt de naam zonneauto Nuna Phoenix. Dit voertuig heeft in twaalf uur tijd 328 rondjes gereden op het RDW-terrein in Lelystad. De race begon om 7.00 uur. Zaterdag was een uitzonderlijk warme dag. Dat is gunstig voor een wereldrecordpoging alleen moet wel rekening gehouden worden met de veiligheid en gezondheid van de coureurs. In de cabine kon het 50 graden Celsius worden.

Daarom werd elke drie uur een andere coureur in het voertuig geplaatst. Ook op technisch gebied moest men rekening houden met de hitte de zonnepanelen werden tijdens de wissels van de monteurs gekoeld doormiddel van water. Dit water werd over de zonnepanelen heen gesproeid. Teamcaptain Niek Hogenboom is heel trots op zijn team en het voertuig. Een aantal weken geleden wisten ze nog niet of de zonneauto Nuna Phoenix ooit nog zou rijden maar dat is toch gelukt. Een mooie opsteker voor de Nederlandse solartechnologie.