Vattenfall gaat goedkoopste windenergie leveren in 2017

Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf en is het moederbedrijf van Nuon. Het bedrijf heeft de plannen bekend gemaakt voor een windpark in de Baltische zee. De elektrische stroom die hier wordt opgewekt wil het energiebedrijf verkopen voor een superscherpe prijs van 4,9 eurocent per kilowattuur.

Als deze prijs inderdaad gevraagd wordt is dit de goedkoopste elektrische stroom die door windmolens wordt opgewerkt ter wereld. Het goedkoopste bedrag ter wereld dat gevraagd werd voor elektriciteit uit windenergie is op dit moment in handen van Dong Energy. Dit bedrijf hanteert een bedrag van 7,2 eurocent per kilowattuur voor elektrische energie die wordt opgewekt in het eerste deel van het Nederlandse offshore Windpark Borssele.

Vattenfall gaat in totaal een bedrag van 1,1 tot 1,3 miljard euro investeren in het project. Het is de bedoeling dat het windmolenpark een vermogen krijgt van 600 megawatt. Het windmolenpark van Vattenfall zal naar verwachting ongeveer net zoveel stroom produceren als 600.000 Deense huishoudens per jaar zullen gaan verbruiken. De lage stroomprijs is voor de Deense overheid een forse meevaller. De regering had omgerekend 1,1 miljard euro opzijgezet voor subsidie. Door de lage stroomprijs hoeft de regering nu 470 miljoen euro subsidie verstrekken voor een periode van dertien jaar. Dat bedrag valt aanzienlijk lager uit.