Vast contract GGD-medewerkers mogelijk in 2021 en 2022

De afgelopen maanden heeft de GGD het heel erg druk gehad met het testen van mensen die mogelijk besmet zijn met COVID. Een groot deel van der werknemers die bij de GGD de testen uitvoeren zijn echter flexwerkers. Deze medewerkers doorlopen alle flex-stadiums tot en met de fase B periode waarin ze werken op basis van een tijdelijk contract. Het verstrekken van tijdelijke contracten kan echter niet onbeperkt. Op een gegeven moment zal een vast contract aan de orde komen. Voor verschillende GGD medewerkers komt dit moment nu in zicht.

Vast contract

Het verstrekken van een vast contract is echter voor veel werkgevers waaronder overheidsinstanties vaak iets spannends. Juist de coronacrisis heeft er voor gezorgd dat er veel mensen nodig zijn in teststraten door heel Nederland. De inzet van flexibele arbeidskrachten is logisch omdat men niet precies wist hoe lang de coronacrisis zou duren. Nu duidelijk is geworden dat de coronacrisis toch nog niet voorbij is zullen ook de medewerkers van teststraten langer ingezet moeten worden. Dat kan in een aantal gevallen betekenen dat er vaste contracten moeten worden verstrekt.

Personeelstekort

GGD-instellingen hebben een waarschuwing gekregen van de koepelorganisatie GGD GHOR dat er de komende tijd mogelijk veel ervaren krachten zullen moeten vertrekken indien ze geen vast contract zouden krijgen. De medewerkers waar de koepel het over heeft hebben al twee keer een tijdelijke arbeidsovereenkomst gehad. Wettelijk zouden ze bij een voortzetting van het dienstverband een vast contract moeten krijgen. Dit kan nadelige financiële gevolgen hebben. Deze gevolgen kunnen ontstaan wanneer de coronacrisis voorbij is en er mensen ontslagen moeten worden.

Testlocaties

Het ministerie van Volksgezondheid erkent deze gevolgen maar is bereid om een oplossing te bieden. Mochten er GGD medewerkers met een vast contract moeten worden ontslagen dan betaalt het ministerie de eventuele ontslagvergoedingen. Door deze ‘garantstelling’ kan de GGD de komende tijd zoveel mogelijk mensen aan het werk houden. Dat is wel nodig want het is enorm druk bij de testlocaties in heel Nederland.