Vanaf 2014 zal de vraag naar recreatiewoningen in Nederland stijgen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft een rapport van het Bureau Stedelijke Planning aandachtig doorgenomen en geconcludeerd dat de vraag naar recreatiewoningen in Nederland de komende vijf jaar sterk zal groeien. Het is daarbij wel belangrijk dat het economisch herstel doorzet. Ook het consumentenvertrouwen dient te groeien. Verder moeten er ook nieuwe en betere mogelijkheden worden gecreëerd om recreatiewoningen te financieren.

Transacties
Per jaar worden ongeveer 3.500 transacties verwacht in recreatiewoningen. Daarbij wordt uitgegaan dat ongeveer vijfentwintig procent van de huishoudens die zeker zijn over de aanschaf van een recreatiewoning ook daadwerkelijk een recreatiewoning gaan kopen. Dit melde de NVM in een persbericht. Volgens de NVM neemt de vraag naar vakantiewoningen vooral toe in de provincie Noord-Holland. Daarnaast zijn ook de Waddeneilanden en Zeeland erg populair.

Recreatiewoningen in Nederland
In 2014 zijn er in Nederland ongeveer 110.000 recreatiewoningen. De meeste recreatiewoningen bevinden zich aan de kust en in gebieden met veel natuur. Bijna vijftig procent van de recreatiewoningen staan in vakantieparken.

Reactie van Technisch Werken
Vakantiewoningen zijn onroerend goed in het luxe segment. Dit houdt in dat deze woningen niet behoren tot de noodzakelijke behoeften van de mens. Luxe extra woningen kan men alleen veroorloven wanneer men voldoende geld heeft. Een stijging in de verkoop van vakantiewoningen toont aan dat consumenten meer vertrouwen hebben in de economie en hun eigen koopkracht.

De NVM stelt echter als voorwaarde dat het consumentenvertrouwen nog moet groeien voordat er een groei ontstaat in de verkoop van vakantiewoningen. Dit consumentenvertrouwen is dus nog onvoldoende. Hun positieve berichtgeving is dus puur gebaseerd op de koopwensen van consumenten die graag een vakantiehuis/ recreatiewoning willen aanschaffen. Daarvoor moeten ze ook nog de financiële middelen krijgen. Veel consumenten kunnen niet een vakantiewoning aanschaffen met eigen middelen en dienen daarvoor een lening af te sluiten. Als de desbetreffende consumenten ook nog een hypotheek hebben kan het krijgen van een nieuwe grote lening minder eenvoudig worden.