Vakbonden reageren op aanpassen transitievergoeding in 2016

Op woensdag 9 maart 2016 werd er een debat gehouden in de Tweede Kamer over de Wet Werk en Zekerheid. Minister Asscher probeert de invoering van deze nieuwe Flexwet te verdedigen maar er zijn verschillende betrokken partijen die onderdelen van de Wet Werk en Zekerheid zouden willen aanpassen. Een belangrijk onderdeel waar werkgevers veel moeite mee hebben is het betalen van de transitievergoeding aan werknemers als deze na een tweejarig dienstverband geen contractverlenging krijgen in de vorm van een vast contract.

Transitievergoeding bij ziekte
Werkgevers zouden ook een transitievergoeding moeten betalen als werknemers twee jaar lang in de ziekte hebben gezeten. Daarover zijn werkgevers zeer ontevreden. Een zieke werknemer kost geld en bovendien inspanning omdat werkgevers deze werknemers moeten ondersteunen bij de re-integratie. Werkgevers willen dat in deze gevallen de transitievergoeding niet betaald hoeft te worden aan de werknemer.

Reactie van de vakbonden
De vakbonden reageerden op het bericht van de werkgevers over de transitievergoeding bij ziekte. Volgen de drie grootste vakcentrales van Nederland FNV, CNV en VCP zijn de werkgevers aan zet als ze ontevreden zijn over de transitievergoeding die zij moeten betalen aan werknemers bij ontslag na twee jaar ziekte. Dit lieten de bonden in een gezamenlijke verklaring weten aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Minister Lodewijk Asscher liet eerder aan NU.nl weten dat hij bereid was om de transitievergoeding te schrappen als een werkgever een werknemer twee jaar lang in de ziekte heeft begeleid naar werk (re-integratie). Voor kleine werkgevers zou de stap dan minder groot zijn om werknemers een vast contract te bieden aldus de minister.

Reactie van Technisch Werken
De vakbonden vinden nu dat de werkgevers nu over de brug moeten komen als ze de transitievergoeding willen schrappen of aanpassen. Het is jammer dat de bonden niet zelf duidelijk aangeven dat het voorstel van de minister in deze situatie wel redelijk is. Uiteindelijk zijn werknemers ook gebaad bij een aanpassing van de transitievergoeding bij ziekte als daardoor meer vaste contracten worden verstrekt.