Vakbonden overleggen opnieuw over cao grootmetaal

Sinds 20 september 2013 houden metaalmedewerkers in de grootmetaal in verschillende metaalbedrijven stakingen voor gunstiger arbeidsvoorwaarden. De stakingen worden gehouden op maandag en vrijdag. maandag 21 oktober 2013 hebben metaalbewerkers in verschillende steden van Nederland gestaakt in metaalbedrijven die onder de cao grootmetaal vallen.

Overleg hervat
Dinsdag worden de onderhandelingen over de cao grootmetaal door de vakbonden hervat. Eerder dit jaar, op 11 oktober, hadden de vakbonden met de werkgevers al een cao-akkoord behaald over de kleinmetaal. De stakingen in de grootmetaal gingen door.

FNV
De FNV gaf maandag aan dat het overleg dinsdag met de werkgevers wordt hervat. De werkgevers zijn volgens de bond in beweging gekomen door de stakingen. Medewerkers in de metaal willen onder andere loonsverhoging ontvangen en meer invloed hebben op het indelen van de werktijden.

Werkgevers organisatie FME-CWM
De werkgevers organisatie FME-CWM reageert positief. De organisatie vindt het goed nieuws dat de onderhandelingen met de vakbonden worden hervat. De stakingen zijn slecht voor bedrijven en de werkgelegenheid in de sector. De werkgeversorganisatie stond altijd open voor overleg aldus een woordvoerster van de FME-CWM.

Omvang van de grootmetaal
De grootmetaal telt in Nederland 150.000 werknemers. Onder de grootmetaal vallen verschillende bedrijven in de techniek. Voorbeelden van bedrijven die onder de grootmetaal kunnen vallen zijn de vliegtuigbouw, machinefabrieken, scheepsbouw en bedrijfswagenbouwers.

Reactie Technisch Werken
Het is begrijpelijk dat werknemers graag tegen goede arbeidsvoorwaarden werkzaamheden willen verrichten. Door de gevolgen van de economische crisis draaien veel bedrijven in de metaal echter slecht of minder goed. Hierdoor hebben bedrijven minder financiële middelen om aan de wensen van hun werknemers tegemoet te komen. De vraag blijft staan of deze crisistijd een handig moment is om werkgevers onder druk te zetten. Verschillende werknemers kiezen er toch voor om te blijven werken. Deze keuze is begrijpelijk. Loyaliteit en solidariteit met de werkgever is in een crisistijd belangrijk om de sfeer van de werkvloer naar de werkgever goed te houden. Dit werkt ook andersom. Als de economie weer aantrekt kan er weer geëist worden en kunnen werknemers weer om betere arbeidsvoorwaarden vragen. Een harde aanpak van werknemersorganisaties zou in deze crisistijd wel eens meer stuk kunnen maken dan heel.