Vakbonden komen in 2017 met harde eisen voor staalbedrijven ThyssenKrupp en Tata Steel

Europese vakbonden zijn het niet eens met de voorgenomen fusie tussen staalbedrijven ThyssenKrupp en Tata Steel. Deze staalproducenten willen hun Europese activiteiten samenvoegen maar dat zal ten koste gaan van een groot deel van hun personeelsbestand. de staalbedrijven zijn echter van mening dat deze samenvoeging door moet gaan omdat de staalproductie wereldwijd onder druk staat. Dit komt onder andere door Chinese staalproducenten die staalproducten tegen dumpprijzen op de staalmarkt aan de man proberen te brengen.

De fusie tussen ThyssenKrupp en Tata Steel zou er voor kunnen zorgen dat de staalproducenten hun kosten aanzienlijk kunnen drukken waardoor de bedrijven hun concurrentiepositie kunnen verstevigen. Dit gaat echter ten kosten van het personeelsbestand. De bedrijven kunnen beide hun loonlijst uitdunnen. Het gevolg is echter dat veel personeel ander werk moet vinden. De vakbonden vinden dit een ongunstige ontwikkeling. Gisteren werd al bekend gemaakt dat Europese vakbonden meer met elkaar gaan samenwerken om fusies gezamenlijk te bestrijden als deze fusies leiden tot schadelijke effecten voor het personeelsbestand en de arbeidsmarkt.

Vakbonden willen op de hoogte blijven
De vakbonden zijn van mening dat de komende tien jaar helemaal geen gedwongen ontslagen mogen vallen bij de staalproducenten. Verder willen de vakbonden garanties voor werk op de verschillende Europese productielocaties. Dit staat echter in contrast met het bericht van Tatasteel en ThyssenKrupp eerder dit jaar toen ze het nog hadden over een ontslagronde waarbij 4000 banen zouden verdwijnen. Na dat bericht is er echter heel weinig nieuws bekend gemaakt door de bedrijven. De FNV heeft samen met andere vakbonden in een persverklaring aangegeven dat de vakbonden tijdig betrokken willen worden bij de besluitvorming van de bedrijven. Het is nu voor de vakbonden van belang dat ze weten waar ze aan toe zijn. Daarom geven ze de bedrijven een paar weken de tijd om te reageren. Op 10 januari zullen de vakbonden weer bij elkaar komen. Dan worden mogelijke acties besproken.