Vakantiewerk levert meer op voor jongeren in 2017

Er zijn in 2017 meer vakantiebanen voor scholieren en studenten. De vacatures voor vakantiewerk nemen toe. Daardoor kunnen meer jongeren tijdens hun vakantie werkzaamheden verrichten en gaat het inkomen van jongeren omhoog. Dit blijkt uit een onderzoek waarvan FNV Jong de resultaten donderdag 13 juli 2017 heeft gepresenteerd.

Sectoren vakantiewerk
In verschillende sectoren staan meer vacatures open voor vakantiewerkers. De horeca is een bekende sector waar veel vakantiekrachten werkzaam zijn. Ook in de schoonmaakbranche kunnen veel jongeren een vakantiebaan bemachtigen. De entertainmentsector en de detailhandel zijn ook sectoren waarin veel vacatures voor vakantiewerk open staan. Dit zegt voorzitter Esther Crabbendam van FNV Jong. In deze sectoren gaat het specifiek om vacatures vakantiekrachten. Volgens Crabbendam geven ook veel eigenaren van vakantieparken nadrukkelijk aan in de vakantieperiode een personeelstekort te hebben.

Onderzoek onder scholieren
De vakbond FNV Jong heeft onderzoek gedaan waarbij ruim vierhonderd scholieren en studenten tussen de 13 en 29 zijn ondervraagd. Ruim zeventig procent van deze kandidaten heeft in de zomer een vakantiebaan aangenomen. Of ze werken extra uren bij de bijbaan die ze al hadden tijdens hun opleiding. Het percentage jongeren met een bijbaan is in 2017 ongeveer gelijk aan dezelfde periode in 2016. Ongeveer de helft van de jongeren gaf tijdens het onderzoek aan dat ze zonder veel moeite vakantiewerk hadden gevonden. Onder jongeren in vakantiewerk in de detailhandel en horeca verreweg het populairst.