Vakantiegeld mei 2018 komt rechtstreeks in economie

In mei 2018 krijgen miljoenen Nederlanders hun vakantiegeld want dit geld wordt door de werkgevers in de maand mei uitbetaald. Nu de economische crisis voor veel mensen verleden tijd is wordt het vakantiegeld als een interessant bedrag beschouwd om leuke dingen mee te doen. Tijdens de economische crisis was de koopkracht voor veel mensen lager en werd het vakantiegeld vaak op een spaarrekening gestort. Tegenwoordig zal het vakantiegeld minder vaak op de spaarrekening worden gestort omdat veel mensen het financieel beter hebben. Dat denkt ook Marieke Blom. Zij is werkzaam als hoofdeconoom van ING Nederland.

Minder schulden

Het aantal mensen met problematische schulden neemt af. Ook gaat het beter met de woningmarkt waardoor huizenprijzen stijgen en minder woningen spreekwoordelijk ‘onder water’ staan. Dat beter dat de waarde van de hypotheek en de waarde van de woningen op de woningmarkt steeds meer in balans komt. Daardoor hoeven minder mensen aanspraak te maken op de nationale hypotheekgarantie en blijven minder mensen met een restschuld zitten als ze hun woning verkopen. Het is in 2018 voor veel mensen niet meer noodzakelijk om te sparen om financiële problemen te voorkomen of te beperken. Veel mensen hebben nu de economische crisis voorbij is voldoende geld te besteden. Het vakantiegeld van veel werknemers zal daardoor vrij snel in de economie circuleren.

Vakantiegeld besteden
In het eerste kwartaal van 2018 is de consumptie van veel mensen als fors gestegen zegt Blom. Deze trend zal zich vermoedelijk voortzetten bij de besteding van het vakantiegeld. Toch geeft niet iedereen het vakantiegeld aan dezelfde dingen uit. Reisorganisatie de VakantieDiscounter heeft hier onderzoek naar gedaan. Tijdens het onderzoek werd antwoord gegeven op de vraag waar mensen het vakantiegeld aan uitgeven. Hiervoor werden 2000 mensen vulden hiervoor een enquête in. Ongeveer 92 van de respndenten wist van te voren waar ze het vakantiegeld aan zouden besteden. Ongeveer 57 procent hiervan zou het geld uitgeven aan vakantie. In 2017 parkeerde nog 35 procent van de mensen nog vakantiegeld op de spaarrekening. In 2018 is dit gedaald naar 26 procent.