Vacatures voor uitzendkrachten in de techniek in mei 2019

Aan het einde van de maand mei 2019 blijkt dat er op de arbeidsmarkt nog veel vacatures open staan. Met name in de techniek en de bouw blijven verschillende vacatures lang open staan. Denk hierbij aan vacatures voor timmermannen, elektromonteurs en installatiemonteurs. Ook in de metaaltechniek staan er verschillende vacatures langdurig open. Vacatures voor onderhoudsmonteurs, lassers en constructiebankwerkers blijken moeilijk ingevuld te kunnen worden in de eerste helft van 2019.

Daarnaast blijken bedrijven ook terughoudender en kritischer te worden in het aannemen van personeel. Er heerst onrust op de markt vanwege de aanhoudende politieke economische spanningen tussen Amerika en China bijvoorbeeld. Ook Europa lijkt in deze economische spanningen te worden meegenomen en dat is allesbehalve gunstig voor het ondernemersvertrouwen. Als het ondernemersvertrouwen laag is heeft dit effecten die doorwerken op verschillende markten. Ondernemers kunnen bij een gebrek aan vertrouwen bijvoorbeeld besluiten om minder geld te investeren in de aanschaf van nieuwe machines en andere productiemiddelen. Ook kunnen ondernemers besluiten om minder onroerend goed aan te schaffen.

Als ondernemers niet goed in kunnen schatten wat de economische toekomst is van hun bedrijf en het moeilijk wordt om ook de productieplanning in beeld te krijgen heeft dit ook een effect op de arbeidsmarkt. In de praktijk betekent dit vaak dat bedrijven minder vacatures uit gaan zetten. Toch is deze ontwikkeling in 2019 niet duidelijk zichtbaar. Bedrijven blijven namelijk twijfelen. Dat betekent dat ze de vacatures die ze in 2018 open hebben gezet wel open willen houden. De vacatures verdwijnen dus niet van de arbeidsmarkt.

Daar staat tegenover dat de bedrijven echter wel aarzelen om de vacatures in te vullen. Vacatures blijven daardoor langer open staan waardoor de vraag op de arbeidsmarkt groot blijft ondanks het feit dat er nog steeds werkzoekenden zijn die prima in aanmerking zouden kunnen komen voor een baan in de techniek als bedrijven bereid zouden zijn om concessies te doen. Een toenemend aantal bedrijven is vlak voor de bouwvak van 2019 echter niet bereid om de concessies te doen die in 2018 wel werden gedaan. Het afgelopen jaar hadden de ondernemers klaarblijkelijk meer vertrouwen in de economie. In een jaar tijd kan veel veranderen.