Vacatures voor onderhoudsmonteurs bij uitzendbureau’s in 2017

De industrie wordt in steeds grotere mate afhankelijk van machines. Veel processen in de industrie zijn al door robots en andere machines en werktuigen overgenomen.  De werktuigbouw en de machinebouw merken een toestroom aan orders. Bovendien nemen ook de investeringen in industriële automatisering toe. Door processen te automatiseren kan dikwijls nog sneller en efficiënter worden geproduceerd.

Lean productie

Dit past bij het lean management of de lean strategie van veel industriële productiebedrijven. Echter, men wordt afhankelijker van machines en dat zorgt er ook voor dat men keuzes moet maken. Als men kan bezuinigen op productiepersoneel en machine-operators dan houdt dat niet in dat men niet hoeft te investeren in het personeelsbestand. De vraag naar gekwalificeerde onderhoudsmonteurs zal namelijk toenemen naar mate het machinepark uitbreid.

Als men productiepersoneel en operators van de loonlijst schrapt zal men op diezelfde loonlijst weer extra onderhoudsmonteurs moeten zetten om het machinepark te onderhouden. Als mmachines stil komen te staan vanwege storingen of gebrekkig onderhoud dan heeft dit direct invloed op de kwantiteit en de kwaliteit van de productie. De lean principes van het bedrijf komen in de knel als men geen goede technische dienst heeft. De kwaliteit van de technische dienst wordt echter bepaald door de kwaliteit van de onderhoudsmonteurs zelf. Daarom zijn veel productiebedrijven op zoek naar ervaren allround onderhoudsmonteurs. Ook in 2017 zie je een enorme hoeveelheid vacatures voor allround onderhoudsmonteurs in kranten en op internet.

Vacatures voor allround onderhoudsmonteurs

Bedrijven in de industrie plaatsen vacatures voor allround onderhoudsmonteurs op hun eigen website maar ook op vacaturebanken op internet. Ze proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken met hun vacatures maar ze zijn niet alleen.  Concurrenten doen precies hetzelfde waardoor het vacatureaanbod voor onderhoudsmonteurs aanzienlijk is.

Alle bedrijven willen het liefst een zo allround mogelijke technische dienst die bestaat uit monteurs die zowel mechanische als elektrotechnische storingen op kunnen lossen. Geen wonder dat de opleiding mechatronica veel gevraagd wordt in de vacatures van productiebedrijven. De opleiding mechatronica bestaat echtet nog niet zo lang. Vroeger waren mechanica en elektronica onderdelen van de algemene opleiding werktuigbouwkunde die eerst op de mts werd gegeven en later op het mbo. Binnen de techniek zijn echter een uiteenlopende hoeveelheid opleidingen ontstaan. De inhoud van veel technische opleidingen komt echter dikwijls met elkaar overeen. Dat maakt het lastig voor personeelsfunctionarissen om de juiste kandidaten voor de vacatures te selecteren.  Daarom roepen ze vaak de hulp in van intermediairs zoals technische uitzendbureau’s

Vacatures bij technische uitzendbureau’s

Industriële bedrijven zoeken regelmatig de hulp van technische uitzendbureau’s op wanneer ze extra personeel zoeken voor technische functies zoals functies die gericht zijn op het onderhouden van machines en werktuigen. Uitzendbureau’s die gespecialiseerd zijn in de techniek hebben vaak een groot personeelsbestand waarin ze kunnen zoeken naar de juiste kandidaten.  Daarnaast weten veel uitzendbureau’s doormiddel van referenties ook welke monteurs goed zijn en welke even in de praktijk minder goed functioneren.

Er is namelijk nogal wat verschil in de kwaliteit van onderhoudsmonteurs in de praktijk. Veel uitzendbureau’s die gespecialiseerd zijn in de techniek hebben ook zelf onderhoudsmonteurs op de loonlijst staan omdat deze monteurs als uitzendkracht voor het bureau werken. Dit alles zorgt er voor dat uitzendbureau’s met als specialisme techniek vaak een goede partner kunnen zijn voor productiebedrijven in de zoektocht naar geschikte kandidaten voor hun vacatures.  Geen wonder dat veel uitzendbureau’s van productiebedrijven meer vacatures ontvangen. Dit blijkt uit de websites van de uitzendbureau’s. Op veel vacaturebanken staan zowel vacatures van industriële bedrijven die rechtstreeks kandidaten werven als van uitzendbureau’s die als intermediair op zoek zijn naar een geschikte kandidaat voor de vacatures vsn hun opdrachtgevers.

Verschillende onderhoudsmonteurs

Machines verschillen, bedrijven verschillen en werkwijzen verschillen.  Ook onderhoudsmonteurs verschillen onderling sterk. Dit heeft niet alleen te maken met de eerder genoemde opleidingen,  ook de werkervaring verschilt. Sommige monteurs kunnen goed storingen zoeken en kunnen dit zelfs in de industriële automatisering zoals in PLC’s en SCADA. De meeste monteurs zijn vooral goed in mechanisch onderhoud van machines.

Er zijn ook onderhoudsmonteurs die goef zijn in elektrotechniek en elektrotechnisch onderhoud. Die worden ook wel onderhoudsmonteur E (elektro) genoemd, terwijl mechanische onderhoudsmonteurs ook wel onderhoudsmonteur W (werktuigbouw) worden genoemd. Allround monteurs kunnen beide technische aspecten zelfstandig uitvoeren (als het goed is) en dat maakt ze erg gewild bij veel industriële bedrijven. Het is daarom verstandig dat onderhoudsmonteurs zichzelf doormiddel van scholing en werkervaring zo allround mogelijk gaan maken. Dan wordt hun meerwaarde voor de industrie nog groter en kunnen ze bovendien ook meer verdienen.