Vacatures voor mechatronica specialisten nemen toe in 2017

De industriële automatisering is in volle gang en dat zal de komende jaren nog wel zo blijven. Dit betekent dat veel bedrijven in de industrie hun processen willen automatiseren. In feite betekent dit dat de werknemers in toenemende mate zullen worden vervangen door machines die doormiddel van software zoals PLC’s en SCADA worden aangestuurd. Robotica wordt steeds belangrijker omdat robots werkzaamheden van mensen overnemen.

Deze robots moeten echter wel worden ontworpen, geïnstalleerd, onderhouden en gerepareerd. Daarvoor zijn specialisten nodig. Opleidingsinstituten zagen deze behoefte al geruime tijd aankomen en proberen met de opleiding mechatronica de specialisten te leveren die de arbeidsmarkt in de toekomst nodig heeft. Het aantal vacatures dat open staat voor mechatronici neemt toe, ook in 2017.

Mechatronica

Het woord Mechatronica is een samenvoeging van de woorden mechanica en elektronica. Mechanische onderhoudswerkzaamheden worden in verschillende opleidingen geleerd maar kennis van elektronica wordt op minder opleidingen geboden. Daarom is de opleiding mechatronica juist interessant. Toch verschilt de kwaliteit van veel mechatronica opleidingen onderling sterk. Het is daarom verstandig om van te voren een goed onderzoek te doen voordat ieman daadwerkelijk met een mechatronica opleiding gaat beginnen. Ook voor stages en BBL trajecten moeten duidelijke keuzes worden gemaakt.  De werkzaamheden die een aankomend mechatronicamonteur leert tijdens de stage of de BBL opleiding bepalen de vaardigheden van deze aankomende vakkracht. Nadat de opleiding mechatronica is afgerond kan de mechatronicastudent op zoek gaan naar een passende vacature of doorleren.

Vacatures voor mechatronicamonteurs

Er komen meer vacatures op de arbeidsmarkt waarin men vraagd om een afgeronde niveau 4 opleiding mechatronica. Dat is goed nieuws voor al de studenten die mechatronicamonteur willen worden. Toch dienen deze enthousiaste techneuten wel goed de vacature door te nemen. Er is namelijk nogal wat verschil.

Het maakt heel wat uit als iemand in bijvoorbeeld de nieuwbouw van machines werkt als mechatronicamonteur of in de reparatie of installatie van deze machines. Na het afronden van de opleiding mechatronica moet de student daarom goed voor ogen hebben wat hij of zij precies wil gaan doen in dit boeiende vakgebied. Daarvoor moet een geschikte vacature worden gezocht. Dit kan een functie zijn als storingzoeker, onderhoudsmonteur, revisiemonteur, elektronicamonteur of machinebouwer. Ook in de servicetechniek vragen technische bedrijven in hun vacatures vaak om een technische specialist met een mechatronica achtergrond.

Uitzendbureau’s en mechatronica

Uitzendbureau’s kunnen vaak een goede ondersteuning bieden aan afgestudeerde mechatronici bij het vinden van een geschikte baan bij een geschikt bedrijf. Dit komt omdat met name de technische uitzendbureau’s grote netwerken hebben met technische bedrijven. Daardoor weten ze wat bedrijven zoeken en wat bedrijven maken. Ze kunnen daarom mechatronicamonteurs helpen met het zoeken naar een passende baan. Bovendien hebben technische uitzendbureau’s vaak ook verschillende vacatures in de mechatronica zodat monteurs een keuze hebben. Veel aankomende mechatronicamonteurs stappen daarom bij technische uitzendbureau’s binnen als ze op zoek zijn naar werk in de mechatronica.