Vacatures voor elektromonteurs bij uitzendbureau’s in 2017

De bouwsector maakte een grote groei door in 2016. Vooral in de woningbouwsector was sprake van een flinke stijging in het aantal bouwprojecten. Dit alles was grotendeels het gevolg van het grote aantal bouwvergunningen dat werd verstrekt in 2015. Gemiddeld duurt het ongeveer zes maanden voordat een bouwproject start nadat de bouwvergunning is verstrekt. Als in 2015 veel bouwvergunningen of omgevingsvergunningen worden verstrekt profiteren bouwbedrijven daarvan in een aantal maanden tijd.

Als bouwbedrijven profiteren zullen ook bouwpersoneelsleden, de zogenaamde bouwvakkers merken dat er meer werk ontstaat in de bouw. In eerste instantie zullen vooral timmermannen worden ingezet en metselaars maar naar mate de ruwbouw vordert worden ook elektromonteurs en installatiemonteurs worden ingezet. Het is dan ook geen wonder dat de vraag naar elektromonteurs en installatiemonteurs toenam in 2016. Dit bleek ook uit het aantal vacatures voor deze technische werknemers.

Vacatures voor elektromonteurs

In Nederland ontstonden in de loop van 2016 steeds meer vacatures voor elektromonteurs en installatiemonteurs. Installateurs kregen een te kort aan gekwalificeerd personeel en plaatsten vacatures op hun website. Wanneer het echter druk wordt in de bouwsector merken meestal meerdere bedrijven dit. Dit zorgde er voor dat ook meerdere bedrijven in de elektrotechniek het drukker kregen. Het zoeken naar gekwalificeerde elektromonteurs wordt dan lastig omdat de vraag naar deze monteurs op de arbeidsmarkt groter wordt. Verschillende installatiebureau’s hebben daarom gezocht naar andere middelen om aan personeel te komen.

De bekende vacature in de lokale krant leverde lang niet altijd voldoende sollicitanten op. Via Social Media werd en wordt ook door installatiebedrijven gezocht naar elektrotechnisch personeel. Vacatures van installateurs worden via sociale media gedeeld. Ondanks deze inspanningen kan het aantal sollicitanten in de elektrotechniek meevallen. Dit komt omdat social media niet altijd door technici wordt gebruikt om werk te zoeken. Er zijn echter ook andere oplossingen voor installateurs om geschikte kandidaten voor hun vacatures in de elektrotechniek te vinden.

Technische uitzendbureau’s

Uitzendbureau’s die gespecialiseerd zijn in de techniek kunnen een uitkomst zijn voor installatiebedrijven. Deze uitzendbureau’s hebben vaak een groot netwerk van elektromonteurs en installatiemonteurs. Dit netwerk is vaak in digitaal in een personeelsbestand opgeslagen. Daarnaast hebben via technische uitzendbureau’s ook elektromonteurs die als uitzendkracht werken op de loonlijst staan. Ook installatiemonteurs staan dikwijls op de loonlijst van technische uitzendbureau’s. Daarom kunnen deze intermediairs voor installatiebedrijven een effectieve bijdrage leveren in het oplossen van personeelstekorten.

Ervaren technische uitzendbureau’s weten welke aspecten van belang zijn als men elektromonteurs gaat werven en selecteren voor hun opdrachtgevers. Elektrotechniek is een breed technisch vakgebied waarbinnen veel verschillende specialisten werkzaam zijn. De vacatures die worden uitgezet voor elektromonteurs lijken vaak op elkaar en dat is lang niet altijd juist. De ene elektromonteur is de andere niet. Vaak is in de elektrotechniek speciale kennis en ervaring vereist en dat moet duidelijk in de vacature naar voren komen zodat het installatiebureau de juiste kandidaat krijgt voor de vacature.

Kennis van elektrotechniek

Het is noodzakelijk dat men kennis moet hebben van de elektrotechniek als een intercedent of arbeidsbemiddelaar op zoek gaat naar elektromonteurs voor specifieke vacatures. Een elektromonteur werkt aan installaties die onder spanning komen te staan. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk dat de elektromonteur een voldoende onderricht persoon is en dat de monteur veilig aan elektrische installaties kan en mag werken. Naast een VCA certificaat is meestal ook een NEN 3140 certificaat of een NEN1010 certificaat vereist.  Dit is allemaal belangrijke informatie die in een vacature voor elektomonteurs moet komen te staan.

Daarnaast vinden elektromonteurs het ook vask belangrijk om te weten op wat voor soort project ze worden ingezet. Worden ze bijvoorbeeld ingezet in de nieuwbouw of renovatie? Dit moet ook in de vacature worden neergezet. Verder is er een verschil tussen zwakstroominstallaties en sterkstroominstallaties. Een elektromonteur kent deze verschillen maar wil graag van te voren weten wat hij of zij kan verwachten op een elektrotechnische klus.

Daarnaast is er ook nog het verschil tussen woningbouw, industrie en utiliteitsbouw.  Deze projecten verschillen in omvang en in werkwijze. In de industrie is specifieke kennis vereist evenals in de utiliteitsbouw. Elektromonteurs die in deze sectoren worden ingezet moeten wel over de juiste kennis en ervaring beschikken. Daarom moet in de vacature voor elektromonteurs ook duidelijk worden aangeven om wat voor soort project en wat voor soort installatie het gaat. Dan kan de juiste elektromonteur reageren. Meestal kan een elektromonteur voor zichzelf het beste inschatten of hij of zij bepaalde elektrotechnische werkzaamheden kan uitvoeren of niet. Daarvoor is echter wel belangrijke informatie nodig en die moet in de vacature voor elektromonteurs staan.