Vacatures op de bouw voor uitzendkrachten begin 2017

Op de bouw ontstaan steeds meer vacatures voor bouwpersoneel. Het gaat daarbij niet alleen om timmermannen, metselaars en stukadoors er worden namelijk ook steeds meer installatiemonteurs en elektromonteurs gevraagd. Bedrijven aarzelen ook in 2017 nog om personeel op vast contract aan te nemen. Het maakt daarbij niet uit of het om technisch uitvoerend personeel gaat of om kantoorpersoneel. Voor veel bedrijven in de bouw en de techniek is de toekomst nog onzeker. Men weet niet of de opleving in de bouwsector blijft aanhouden of na verloop van een aantal maanden af gaat zwakken. De horizon van de planning van veel bouwbedrijven ligt al verder in het verschiet dan twee jaar geleden. Desondanks zijn veel projecten kort er zijn namelijk veel woningbouwprojecten.

Piek in de bouw zwakt af
De projecten in de woningbouw hebben voor veel bouwbedrijven een piek in werk opgeleverd in 2016. Ook in 2017 lijkt deze piek door te zetten al zwakt deze wel wat af. Dit heeft te maken met het feit dat er minder bouwplannen worden goedgekeurd en er minder kavels worden verkocht door gemeenten. Dat zorgt er voor dat op termijn de groei in de bouw wel eens kan afnemen. Daardoor zal de werkdruk ook gaan afnemen in de bouw en dit heeft een effect op de vacatures in dit segment.

Onzekerheid in de bouw
Momenteel is het echter nog onduidelijk welke kant het precies op gaat. Op politiek gebied heerst er nog veel onzekerheid. De verkiezingen in maart staan vlak voor de deur en partijen lijken zich meer bezig te houden met onderwerpen als immigratie en Europa dan men de werkgelegenheid in eigen land en de daarbij behorende ontwikkelingen in de bouw en techniek. Juist deze onderwerpen moeten hoog op de agenda staan omdat die letterlijk gaan over het opbouwen van een toekomst in Nederland.

Ontwikkeling van bouwpersoneel
Met een overschot aan vacatures op de bouw lijkt er een duidelijk probleem zichtbaar te worden in Nederland, namelijk er zijn te weinig vakmensen in de bouw te vinden. Uitzendbureaus merken dit ook en proberen zo goed mogelijk hun opdrachtgevers te voorzien van ervaren bouwpersoneel maar dat is niet eenvoudig. Er moet een inhaalslag worden gemaakt op het gebied van opleidingen. Veel techneuten moeten worden ontwikkeld. Daar ligt een opdracht voor scholen, bedrijven en ook uitzendbureaus. Het aantal bbl-ers op de bouw neemt toe. Dit zijn echter nog geen ervaren vakkrachten. Toch moet men een keuze maken. Als men nu niet begint met het ontwikkelen van werkzoekenden tot bouwpersoneel heeft men de komende jaren op de bouw een nog groter probleem.

Bouw uitzendbureaus
In Nederland zijn verschillende technische uitzendbureaus die zich onder andere hebben gespecialiseerd in de bouw. Deze uitzendbureaus gingen in 2016 een glorieuze tijd tegemoet maar komen nu voor nieuwe uitdagingen te staan. Al het ervaren bouwpersoneel dat in 2015 en 2016 beschikbaar was is reeds geplaatst op de vacatures. Nu staan er nog steeds vacatures open en het invullen daarvan is moeilijk. Toch kunnen bouw uitzendbureaus wel een oplossing bieden voor zowel werkzoekenden als bedrijven in de bouw. Ze kunnen namelijk duidelijk selecteren en onervaren bouwpersoneel plaatsen op eenvoudige vacatures in de bouw. Zo kunnen onervaren bouwvakkers alvast goed wennen aan de werkzaamheden en cultuur op de bouw. Doormiddel van opleidingen en cursussen zoals VCA en NEN3140 kunnen werknemers op de bouw in ieder geval voldoen aan de basisveiligheid. De werkervaring die ze opdoen is van groot belang voor hun loopbaanontwikkeling. Daar heeft het bouwbedrijf baat bij maar ook het technische uitzendbureau. Gezamenlijk zetten ze zich in voor de ontwikkeling van bouwvakkrachten. Daardoor wordt de kwaliteit steeds beter en wordt het arbeidspotentieel in de bouw steeds groter.