Vacatures in de techniek blijven open staan in augustus 2019

In de techniek staan veel vacatures open in 2019. Bedrijven in deze sector hebben last van een tekort aan ervaren krachten. Daarom worden vacatures breed uitgezet. Bedrijven delen vacatures op social media en plaatsen ze op hun eigen websites. Daar komt echter nauwelijks reactie op. Daarom worden vacatures ook gedeeld met intermediairs op de arbeidsmarkt. Deze tussenpersonen zijn bijvoorbeeld headhunters en uitzendbureaus.

Er wordt vaak door technische bedrijven gekozen voor een samenwerking met meerdere partijen op de arbeidsmarkt zodat de kans op een geschikte kandidaat zo groot mogelijk is. Zo zijn de afgelopen tijd veel bedrijven gaan samenwerken met overheidsinstanties zoals het UWV. Ook zijn bedrijven gaan samenwerken met opleidingsinstituten en brancheorganisaties. Door deze samenwerkingsverbanden wordt informatie uitgewisseld. Ook kunnen nieuwe opleidingstrajecten worden ingezet als middel om minder ervaren arbeidskrachten op te leiden. BBL opleidingen zijn een veel gebruikt middel om kandidaten op het gewenste kennisniveau te brengen.

Uitzendorganisaties werken ook mee in de samenwerkingsverbanden. Ze zetten de vacatures van hun opdrachtgevers uit op hun websites en jobboards. Daarnaast hebben uitzendorganisaties ook vaak hun eigen netwerken waar ze kandidaten in kunnen zoeken. Het wervingsbereik van uitzendorganisaties is vaak groter dan het wervingsbereik van reguliere bedrijven. Ook kunnen uitzendorganisaties vaak prima kandidaten werven voor opleidingen. Op die manier doen ze een soort pre-selectie voor bedrijven en opleidingsinstituten en dat is belangrijk. Uitzendbureaus weten namelijk waar behoefte aan is op de technische arbeidsmarkt en kunnen de juiste kandidaten selecteren voor bedrijven die leerwerktrajecten aanbieden. Op die manier kunnen de vacatures in de techniek worden ingevuld de komende tijd.