Vacatureaanbod 25 procent lager op UWV-site sinds begin van coronacrisis in 2020

Het aanbod aan vacatures daalt door de coronacrisis. Dat blijkt onder andere uit de website van het UWV. Sinds halverwege maart is het aanbod aan vacatures op de website van het UWV met een kwart gedaald. Dit bericht werd donderdag 14 mei 2020 door het UWV bekend gemaakt. halverwege de maand maart werd Nederland getroffen door de coronacrisis. De overheid moest ingrijpende maatregelen doorvoeren om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dat heeft een groot effect gehad op de samenleving. Er ontstond een anderhalvemetersamenleving en het had niet veel gescheeld of Nederland kreeg te maken met een complete lockdown. Gelukkig is het zover niet gekomen maar veel bedrijven hebben het wel zwaar te verduren gehad. Dat blijkt ook uit het personeelsbeleid van veel bedrijven. Flexwerkers zijn ontslagen en met name het aantal vacatures in de dienstverlenende sectoren is gekrompen. Hierbij kun je denken aan de horeca en de schoonmaaksector.

Naast de dienstverlenende sector hebben ook de commerciële beroepen te maken met een daling in het aantal vacatures. Er zijn onder andere minder verkoopmedewerkers nodig in Nederland volgens het UWV. Niet in alle sectoren is sprake van een afnemende vraag naar personeel. Er zijn ook sectoren die nog steeds op zoek zijn naar personeel of zelfs meer vacatures open zetten. Een voorbeeld hiervan is de ICT sector. Volgens het UWV heeft dat te maken met de toename in interesse in online diensten. Verder was er ook in het onderwijs en in de bouw sprake van een toename in het vacatureaanbod.