UWV verwacht grote banenkrimp in 2020 door coronacrisis

Het UWV denkt dat het aantal banen in Nederland zal afnemen. Deze afname in werkgelegenheid vindt plaats vanwege de coronacrisis. De overheid heeft verschillende maatregelen doorgevoerd die het behoud van banen moeten gaan stimuleren. desondanks zal de werkgelegenheid in Nederland teruglopen. Er zijn verschillende sectoren die hard getroffen worden door de coronacrisis.

Hierbij kun je denken aan de recreatiebranche en de horeca. Reisbureaus hebben de effecten van de coronacrisis gemerkt in een terugloop in het aantal geboekte vakanties. Maar ook de horeca heeft enorm veel omzet en marge misgelopen omdat de meeste horecagelegenheden volledig op slot gingen of noodgedwongen overgingen op bezorgdiensten of afhaalgelegenheden.

Niet alleen de horeca en de recreatieve sector hebben te maken met een banenkrimp. Ook de cultuursector, sierteelt, luchtvaart en de uitzendbranche zullen in 2020 te maken krijgen met een “forse banenkrimp” aldus het UWV. Deze organisatie houdt echter wel een slag om de arm. De  nieuwe overheidsmaatregelen of ontwikkelingen in het buitenland kunnen een effect hebben op de werkgelegenheid in Nederland.