UWV heeft het in 2020 te druk om sollicitatieplicht te controleren?

Het UWV heeft het in 2020 drukker gekregen door alle ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden na de coronacrisis. Door deze drukte kan het UWV een aantal taken niet goed uitkomen. De uitkeringsinstantie komt er naar eigen zeggen bijvoorbeeld niet aan toe om toezicht te houden op de verplichtingen van uitkeringsgerechtigden. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandag 29 juni 2020 bekend gemaakt. de afgelopen periode heeft het UWV de “allerhoogste prioriteit” gegeven aan het op tijd uitbetalen van WW-uitkeringen en het doen van de juiste beslissingen met betrekking tot de WW-uitkering.

Meer taken voor het UWV door coronavirus

Door de coronacrisis is het aantal aanvragen voor een ziektewetuitkering maar ook voor en WW-uitkering aanzienlijk toegenomen. Daarnaast zijn er ook nog de noodmaatregelen NOW en TOFA waarvoor het UWV een belangrijke rol heeft ingenomen. Door deze toename in verantwoordelijkheid en de toename in het aantal taken kan het UWV naar eigen zeggen een aantal andere taken minder goed uitvoeren. hierbij kun je onder andere denken aan de controle en handhaving op de sollicitatie- of verschijningsplicht.

Naleving sollicitatieplicht UWV

WW-ers hebben namelijk de plicht om te solliciteren en te verschijnen op gesprekken met het UWV. Verschillende WW-ers geven echter aan dat ook het UWV haar eigen gesprekvoering en administratie niet op orde heeft. De afgelopen maanden het UWV volgens het ministerie overuren gedraaid. De capaciteit van deze organisatie is echter te beperkt om de toename in werkzaamheden goed op te vangen. Daarom heeft het UWV tijdelijk extra werknemers aangenomen.