UWV gaat vacatures publiceren van Duitsland en België vanaf 2016

Uitkeringsinstantie UWV gaat in 2016 en daarna naast Nederlandse vacatures ook vacatures van België en Duitsland onder de aandacht brengen bij werkzoekenden die zijn ingeschreven bij het UWV in Nederland. Vanaf 2013 was het delen van vacatures tussen de landen al mogelijk. Toen was het echter zeer complex om daadwerkelijk aan werkzoekenden buitenlandse vacatures aan te bieden via het UWV. Er kwam daardoor nauwelijks aanbod van werk uit het buitenland.

Vanaf medio 2016 zal het vacatureaanbod van België en Duitsland voornamelijk aan Nederlandse werkzoekenden in het grensgebied worden getoond via het UWV. Banen die beschikbaar zijn in het buitenland zullen volgens een woordvoerder van het UWV niet zomaar op de website Werk.nl worden gepubliceerd.

De website Werk.nl heeft een tijd geleden kritiek gekregen van Nederlandse gebruikers. De website zou moeilijk toegankelijk zijn voor zowel bedrijven als werkzoekenden. Ook in het buitenland heeft men moeite met de website Werk.nl. Het UWV heeft klachten van Belgische ondernemers binnen gekregen. Op basis daarvan zijn maatregelen genomen om toegang tot de site werk.nl eenvoudiger te maken. Bedrijven moesten namelijk een Nederlands fiscaal nummer gebruiken en dat nummer hebben buitenlandse bedrijven niet. Het UWV heeft daar inmiddels een goede oplossing voor gevonden aldus een woordvoerder.

Reactie van Technisch Werken

Het is best vreemd dat men niet eerder effectief vacatures tussen landen heeft kunnen delen. Nederland is een onderdeel van Europa en de wetgeving op het gebied van arbeid wordt voor een deel door Europa bepaald.  Denk hierbij aan de vrijheid die andere Europese arbeiders hebben om in Nederland aan de slag te gaan. Waarom worden er dan geen vacatures gedeeld? Dit zal vermoedelijk met bureaucratie te maken hebben. Bureaucratie kost veel geld en staat een effectieve arbeidsmarkt in de weg. Daarom moet men eerder regels afschaffen dan extra regels invoeren.