UWV: aantal banen in 2021 op niveau van 2018

Het UWV verwacht dat het aantal banen in Nederland dit jaar uitkomt op gemiddeld ongeveer 10,6 miljoen. Dat aantal banen is ongeveer evenveel als in 2018. Dit bericht werd donderdag 28 januari 2021 bekend gemaakt door het UWV in een arbeidsmarktprognose. Deze prognose is gebaseerd op de novemberraming die ontwikkelt is door het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het UWV is 2021 het tweede jaar waarin het aantal banen afneemt met ongeveer 189.000.

Verloren banen bij uitzendbureaus

Volgens het UWV is het aantal banen in de meeste sectoren gereduceerd. Ook hierbij wordt gewezen naar de coronacrisis. Deze crisis zorgt er voor dat er veel minder werk is bij bedrijven. De uitzendbureaus in Nederland hebben dat vooral hard gemerkt aldus het UWV. Deze arbeidsbemiddelingsbureaus bieden veel minder werk aan. Dat is logisch want veel bedrijven hebben in eerste instantie gesneden in de zogenaamde flexibele schil. Dat betekent dat er veel uitzendbanen zijn verloren gegaan. De werkloosheid onder flexkrachten is de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen in Nederland.

Ook andere sectoren

Daarnaast zijn er ook sectoren zoals de horeca en de industrie waarin tienduizenden banen zijn verdwenen. Het verlies in banen had groter kunnen zijn maar dankzij de steunmaatregelen van de overheid is het aantal verloren banen gereduceerd gebleven.