Uurloon zzp’ers omhoog in 2018 door krapte op de arbeidsmarkt

Het uurloon van zelfstandigen zonder personeel stijgt in 2018 gemiddeld. Dit jaar zal het uurloon van de zzp’ers gemiddeld 15 procent hoger liggen dan in 2013. Werknemers hebben echter een minder sterke loonstijging gekregen in deze periode. Gemiddeld was de stijging in loon voor werknemers tussen 2013 en 2018 meer dan vijf procent.

Zzp’ers profiteren
De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat werknemers waardevoller worden voor bedrijven. Het blijkt echter dat zzp’ers meer van deze krapte weten te profiteren dan mensen die in loondienst werken. Dit werd gemeld door ING op dinsdag 17 juli 2018. De uitspraken werden gedaan op basis van een eigen onderzoek van de financiële instelling.

Lonen van werknemers
Toch is er voor werknemers geen reden tot klagen. Gemiddeld verdient een werknemer ongeveer 35 procent per uur meer dan de gemiddelde zelfstandige in Nederland. Als men kijkt naar een periode van tien jaar dan is het verschil wel wat minder groot. Vanaf 2008 is de beloning per uur voor zelfstandigen gemiddeld toegenomen met 19 procent. De loonstijging voor werknemers is binnen deze termijn ongeveer 16 procent geweest.

Koopkracht
In dezelfde periode zijn de prijzen die consumenten gemiddeld voor hun producten betalen gestegen met meer dan 14 procent. Desondanks zijn de lonen sterker gestegen. Dat betekent dat zowel zzp’ers als werknemers hun koopkracht hebben zien toenemen. Dat is weer goed voor de economie. Zo ontstaat een opwaartse spiraal waarin lonen gekoppeld aan de economische ontwikkelingen steeds verder stijgen.