Unilever wil al haar verpakkingen recyclebaar hebben in 2025

Unilever heeft op zaterdag 14 januari 2017 bekend gemaakt dat het bedrijf tegen 2025 al haar plastic verpakkingen van recyclebaar materiaal wil maken. Dit houdt in dat de verpakkingen, hergebruikt moeten kunnen worden of gerecycled of tot compost moeten kunnen worden verwerkt. Op die manier wil Unilever haar bijdrage leveren aan een circulaire economie. Unilever is een bekende levensmiddelengigant. Het bedrijf wil met haar beslissing ook andere bedrijven in deze snelgroeiende sector stimuleren op weg naar een circulaire economie.

De denktank Ellen MacArthur Foundation (EMF) geeft aan dat er wereldwijd slechts 14 procent van de plastic verpakkingen worden gerecycled. Van al het plastic verpakkingsmateriaal zou echter 40 procent op de vuilstortplaats terecht komen. Daarnaast beland een derde van dit plastic afval in de natuur. Als dit proces door blijft gaan dan is de verwachting dat er rond het jaar 2050 meer plastic afval in de oceaan aanwezig dan vissen.

Het bedrijf Unilever heeft al eerder beloofd om wat te doen aan het plastic afval van haar producten.  Zo heeft het bedrijf aangegeven dat ze  het aantal verpakkingen in 2020 met een derde terug te dringen. Unilever wil ook het gebruik van gerecycled plastic laten toenemen voor de productie van haar producten. Minimaal 25 procent van al het plastic dat het bedrijf in de productie gebruikt moet in 2025 gerecycled plastic zijn volgens de eerdere doelstelling. Nu komt daar de nieuwe doelstelling bij dat alle plastic verpakkingen van het bedrijf in dat jaar recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn. De nieuwe doelstelling is daardoor ambitieus maar wel degelijk haalbaar als het bedrijf wil investeren.