Uitzendorganisaties merken krapte aan intercedenten in 2019

Uitzendbureaus hebben niet alleen te maken met een krapte aan uitzendkrachten in 2019 ook de interne vacatures worden moeizaam ingevuld. Er is in Nederland een groot tekort aan ervaren intercedenten die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar kunnen brengen. Dat er vraag is naar personeel is duidelijk. Kijk maar eens naar de enorme hoeveelheid vacatures in de bouw en de techniek. Het blijkt voor bouwbedrijven heel moeilijk om deze vacatures in te vullen want er zijn nauwelijks bouwvakkers op de arbeidsmarkt beschikbaar. Ook in overige technische sectoren is het tekort aan personeel duidelijk merkbaar.

Intercedenten moeten al hun kennis en kunde inzetten om de juiste kandidaat voor de vacatures van hun opdrachtgevers te selecteren. Dit is echter geen eenvoudig werk. Het recruiten van kandidaten en het werven en selecteren is in een krappe arbeidsmarkt een zeer lastige klus. Daarom zijn steeds meer uitzendbureaus maar ook headhunters op zoek naar ervaren intercedenten. Deze blijken echter steeds minder goed gevonden te kunnen worden. Uitzendbureaus proberen ervaren intercedenten bij concurrenten weg te halen door ze betere arbeidsvoorwaarden te bieden.

Dikwijls speelt dan ook een concurrentiebeding of een relatiebeding een rol. Een toenemend aantal intercedenten weigert om een concurrentiebeding of relatiebeding te tekenen. Dat is ook logisch want door het tekenen van dergelijke documenten brengt de intercedent zichzelf in een lastige positie als hij of zij bij het huidige uitzendbureau weggaat en in dezelfde sector wil blijven werken. De arbeidsmarkt is dynamische en ook intercedenten zijn vaak bij verschillende uitzendorganisaties aan het werk tijdens hun loopbaan. Uitzendbureaus moeten er alles aan doen om intercedenten een zo interessant mogelijke functie aan te bieden met gunstige arbeidsvoorwaarden.