Uitzendkrachten Tata Steel krijgen met terugwerkende kracht ploegentoeslag in 2018

Op woensdag 28 februari 2018 werd door de Vakbond FNV bekend gemaakt dat er een overleg is geweest met Tata Steel en Randstad. Dit ging onder andere over het uitbetalen van ploegentoeslagen over adv-dagen, feestdagen en verlofdagen. Ongeveer 650 uitzendkrachten zouden deze toeslagen niet hebben ontvangen door het uitzendbureau. De FNV heeft naar eigen zeggen een overeenkomst hierover bereikt met Randstad en Tata Steel. Er zou een compensatieregeling zijn afgesproken voor (ex-)uitzendkrachten van Randstad of de voorlopers van het uitzendconcern die tussen november 2012 en 1 januari 2017 bij Tata Steel hebben gewerkt op uitzendbasis.

De exacte toeslagen die de uitzendkrachten hebben misgelopen zijn moeilijk te berekenen. Om die reden heeft men een compensatieregeling ingevoerd. Randstad en Tata Steel zullen volgens de FNV een aantal miljoenen euro’s aan de benadeelde uitzendkrachten moeten betalen. De betaling moet worden gedaan omdat er ook ploegentoeslag moet worden betaald door werkgevers en uitzendbureaus over de verlofdagen, adv-dagen en feestdagen. Per 1 januari 2017 werd de cao voor uitzendkrachten (ABU) al aangepast op dit gebied. Dit gebeurde na een uitspraak van de rechter. Voor de periode tot 1 januari 2017 werd er echter niets geregeld voor de uitzendkrachten die werkzaam waren bij Tata Steel. Door de nieuw compensatieregeling krijgen de uitzendkrachten alsnog misgelopen toeslagen van Tata Steel en het uitzendbureau.

De compensatie voor de (ex) uitzendkracht wordt berekend op basis van het aantal gewerkte uren en het gemiddelde uurloon dat de uitzendkracht in een bepaalde functiegroep heeft verdient. Ook neemt men in de berekening het gemiddelde percentage van ploegentoeslag en het adv-percentage mee. Voor elke maand waarin uitzendkrachten in de periode tussen 1 november 2012 tot en met 15 maart 2015 hebben gewerkt voor een voorloper van Randstad ontvangen de (voormalig) uitzendkrachten een opslag van 1,67 procent. Deze uitzendkrachten hoeven daarvoor dan geen aparte claim meer in te dienen voor hun misgelopen toeslagen via een voorganger van Randstad. Wel moeten de uitzendkrachten zelf in contact treden met Randstad om zich aan te melden voor de compensatieregeling.