Uitzendkrachten moeten makkelijker een hypotheek kunnen afsluiten in 2015

Uitzendkrachten ondervinden de afgelopen jaren veel problemen en weerstand wanneer ze een hypotheek op een woning willen afsluiten. Verschillende uitzendkrachten merken dat het bijna onmogelijk is om bij banken voldoende vertrouwen te kweken om een hypotheekovereenkomst af te sluiten. Het wantrouwen dat veel banken hebben bij het afsluiten van hypotheken met uitzendkrachten lijkt op het wantrouwen dat ze met een andere groep op de arbeidsmarkt hebben namelijk de zzp’ers. Voor zzp’ers wordt ook gekeken naar een oplossing om voor deze groep de mogelijkheden te vergroten om een hypotheek af te sluiten. Voor uitzendkrachten tracht men dit te realiseren met een perspectiefverklaring.

Perspectiefverklaring
De perspectiefverklaring is een nieuw begrip in de hypotheekmarkt. Woensdag 13 mei 2015 werd er een interview in het Financieele Dagblad waarin de perspectiefverklaring aan de orde kwam. Het interview werd gehouden met Chris Heutink. Hij is bestuurslid van uitzendorganisatie Randstad. De perspectiefverklaring is niet hetzelfde als een werkgeversverklaring. Bij een werkgeversverklaring wordt vooral gekeken naar de intentie van de werkgever om de desbetreffende werknemer in dienst te houden. Dit zorgt er voor dat de bank inzage krijgt in de inkomenszekerheid van de hypotheekaanvrager.

Bij de perspectiefverklaring wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden die een uitzendkracht heeft om aan het werk te blijven. Hierbij wordt inzage gegeven over de vaardigheden die een uitzendkracht heeft. Deze vaardigheden moeten er voor zorgen dat hij of zij goed bemiddelbaar is voor een uitzendbureau. Als het uitzendbureau iemand goed kan bemiddelen dan zorgt dat er voor dat de uitzendkracht een goed perspectief heeft op (uitzend)werk. De banken zijn volgens Heutink zeer geïnteresseerd. In het verleden keken banken vooral naar een vast contract en het arbeidsverleden van de hypotheekaanvragen. De waarde van deze gegevens wordt volgens Heutink overschat. De toekomstperspectieven van iemand op de arbeidsmarkt zijn veel belangrijker.

Reactie van Technisch Werken
De aanschaf van een woning is voor veel consumenten de grootste en belangrijkste uitgaven in hun leven. Dit zorgt er voor dat de regels omtrent deze aanschaf zo goed mogelijk geregeld moeten worden in wet. In het verleden werden hypotheken door banken vrij gemakkelijk verstrekt maar door de economische crisis zijn veel banken terughoudender in het verstrekken van hypotheken. Banken willen er zo zeker mogelijk van zijn dat de hypotheeknemers in de toekomst hun betalingsverplichtingen kunnen nakomen. Daarbij wordt gekeken naar het inkomen van de hypotheeknemer en de zekerheid dat hij of zij dit inkomen de komende tijd heeft. Flexwerkers konden bij veel banken dit vertrouwen niet aankweken. Met de perspectiefverklaring moet hier verandering in komen. Dat is een goede ontwikkeling maar ondanks de ‘interesse’ van  de banken moeten er wel beslissingen genomen worden. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren. Het is nog afwachten of de beslissingen en regels in 2015 al worden aangepast. De praktijk leert dat het veel tijd kost om de plannen om te zetten in een beleid.