Uitzendbureaus belangrijk voor de arbeidsmarkt in 2019

In 2018 hebben uitzendbureaus een belangrijke rol vervuld op de arbeidsmarkt. Werklozen en andere werkzoekenden hebben het afgelopen jaar veel gebruik gemaakt van uitzendbureaus in de zoektocht naar werk. Dat is niet verwonderlijk want uitzendbureaus hebben vaak een goed beeld van de lokale arbeidsmarkt. Met name technische uitzendbureaus hebben het afgelopen jaar veel kunnen betekenen voor werkzoekenden. Iemand met een technische achtergrond of met affiniteit met de techniek kon in 2018 vaak met ondersteuning van een uitzendbureau een passende baan vinden.

Uitzendbureaus vervullen een belangrijke rol op de arbeidsmarkt omdat ze vraag en aanbod bij elkaar brengen. Mensen die moeite hebben met het vinden van een baan kunnen ook voor advies terecht bij deze intermediairs omdat die vaak precies weten wat er op de arbeidsmarkt wordt gevraagd. Door het advies van een uitzendbureau kunnen werkzoekenden hun loopbaan een invalshoek geven die beter aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Zo kan het voorkomen dat mensen die geen technische achtergrond hebben toch uiteindelijk wel voor te techniek gaan kiezen. Een degelijke loopbaankeuze is misschien makkelijk gemaakt maar moet in de praktijk natuurlijk nog wel vormgegeven worden. Daarvoor zijn bijscholingstrajecten of omscholingstrajecten nodig.

Steeds meer uitzendbureaus ondersteunen werkzoekenden door ze een cursus te bieden zoals basis VCA, VCA VOL, NEN3140, een heftruckcertificaat of een certificaat veilig werken op een hoogwerker. Doormiddel van deze certificaten kunnen mensen sneller een baan vinden op de arbeidsmarkt. Als een uitzendbureau een dergelijk certificaat aanbied aan uitzendkrachten en werkzoekenden dan betekent dat over het algemeen dat die persoon ook voor de uitzendorganisatie moet gaan werken. In dat geval zijn er geen kosten verbonden aan deze trajecten en certificaten voor de uitzendkracht. Een certificaat is niet altijd voldoende soms zijn complete mbo opleidingen nodig. In dat geval werken veel uitzendbureaus samen met een ROC of ander opleidingsinstituut. Er wordt voor langdurige opleidingstrajecten meestal gekozen voor werken en leren in de vorm van BBL.

Een toenemend aantal uitzendbureaus werven BBL-ers voor hun opdrachtgevers. Deze ontwikkeling is vooral merkbaar in de technische uitzendmarkt. Zo hebben veel technische uitzendbureaus BBL vacatures open gezet voor de installatietechniek en elektrotechniek. Doormiddel van vacatures waarin een BBL elektromonteur of BBL installatiemonteurs wordt gevraagd hopen uitzendbureaus aankomende vakkrachten voor de installatietechniek te werven. Deze werkwijze blijkt wel effectief want in 2018 zijn veel aankomende vakkrachten gestart met een BBL opleiding installatietechniek of een BBL elektrotechniek. Deze investering in BBL-ers is tevens een investering in de toekomst. De komende jaren is er namelijk een groot tekort aan technisch personeel in de installatietechniek en elektrotechniek vanwege de energietransitie. Ook in andere sectoren zoals de bouw en de metaaltechniek worden steeds meer BBL trajecten gestart.