Twintig procent van de oproepkrachten en invalkrachten heeft meerdere banen in 2019

Volgens een onderzoek van de TNO heeft gemiddeld één op de vijf oproepkrachten en invalkrachten meerdere banen. De TNO heeft uitgezocht dat slechts 4 procent van alle werkenden in Nederland meerdere banen heeft. Hieruit komt naar voren dat vooral oproepkrachten en invalkrachten meerdere banen hebben. Op maandag 8 april 2019 werden de resultaten uit een onderzoek van TNO gepubliceerd. Ongeveer 5 procent van de oproep- en invalkrachten heeft aangegeven dat de keuze voor meerdere banen vooral een financiële overweging is geweest. In Nederland is het aantal oproep- en invalkrachten in de periode van 2005 tot en met 2017 verdubbeld van 4 procent naar 8 procent. Dat maakt deze groep werknemers de snelst groeiende groep flexwerkers van Nederland. Toch wil dat niet zeggen dat deze werknemers ook het meest tevreden zijn over hun werk.

In 2007 was nog 80 procent van de invalkrachten en oproepkrachten tevreden over hun werk. Tien jaar later, in 2017, is deze tevredenheid lager uitgevallen en noteerde TNO dat 73 procent van de invalkrachten en oproepkrachten zegt tevreden te zijn over zijn of haar werk. Veel werknemers in deze groep werken onder minder gunstige omstandigheden en hebben daarnaast ook veel onzekerheid. Ze worden flexibel ingezet en dat zorgt er voor dat men niet precies weet wanneer men moet werken. Dat maakt het lastig om werk en privé te combineren. Ook de inkomsten liggen gemiddeld lager waardoor oproep- en invalkrachten het financieel vaak zwaarder hebben dan werknemers met een vast dienstverband.

In totaal werkt 36 procent van de oproep- en invalkrachten in ploegendiensten. Dit percentage ligt 10 procentpunt hoger dan in 2007. Voor werknemers met een vast dienstverband is dit aandeel in tien jaar tijd met 3 procentpunt gestegen tot 17 procent. Ook dit aspect maakt dat werknemers die als oproepkracht of als invalkracht werken het vaak zwaarder hebben in de praktijk. Veel ploegendiensten worden overigens binnen productiebedrijven uitgevoerd in de industrie. Dat maakt het werk voor deze krachten zwaarder. Voor werkgevers zijn deze flexwerkers echter een ideale oplossing omdat ze flexibel ingezet kunnen worden. Wanneer de productie hoger is kunnen deze flexwerkers de productie ondersteunen.