Twintig procent van de flexwerkers kiest in 2016 bewust voor flexwerk

Het aantal flexwerkers in Nederland neemt eerder toe dan af. Ondanks de Wet Werk en Zekerheid die door minister Lodewijk Asscher is ingevoerd blijven bedrijven meer flexwerkers inzetten. Er worden meer nieuwe flexwerkers ingezet dan dat er flexwerkers zonder baan raken of een vast contract krijgen. Kortom het percentage flexwerkers onder de Nederlandse werknemers neemt toe. In het eerste kwartaal van 2016 hadden meer dan 1,7 miljoen mensen een flexibel dienstverband. Dit is ongeveer vijfentwintig procent van alle werknemers in Nederland. In 2014 hadden nog iets meer dan 1,6 miljoen werknemers in Nederland een dienstverband op flexibele basis.

Flexibel werk als bewuste keuze
De overheid en vakbonden geven dikwijls aan dat flexwerk voor de meeste werknemers ongewenst is en dat bijna iedereen een rechtstreeks en vast dienstverband wil hebben. Daarin hebben ze gelijk maar er is toch een behoorlijke groep werknemer die bewust kiezen om op flexibele basis te werken. Deze groep is ongeveer vijfentwintig procent van de werknemers. Dit komt neer op één op de vijf werknemers die in Nederland werkzaam zijn. Volgens het CBS hebben de werknemers die bewust gekozen hebben voor een flexibel dienstverband dit uit noodzaak gedaan. Ze konden volgens het statistiekbureau niet elders een vast contract krijgen. Daardoor hebben de desbetreffende flexwerkers niet de mogelijkheid gehad om een vast contract te krijgen.

Reactie van Technisch Werken
De conclusie die het CBS trekt over de reden waarom 25 procent van de flexwerkers bewust voor flexwerk kiest is wat voorbarig. Er zijn namelijk ook flexwerkers die zich niet gedwongen voelen om op flexibele basis aan de slag te gaan. Dit zijn bijvoorbeeld studenten die een bijbaan zoeken of vakantiewerk. Daarnaast zijn er nog flexwerkers die van afwisseling houden. In de techniek zijn bijvoorbeeld veel flexwerkers actief die op verschillende projecten werken en via een uitzendbureau bij verschillende inleners aan het werk zijn. Een aantal van deze flexwerkers vindt deze afwisseling juist prettig. Voor jonge uitzendkrachten in de techniek is flexwerk de ideale kans om bij veel bedrijven werkervaring op te doen en een vak te leren.