Tweede noodpakket voor ondernemers en werknemers wordt tegen eind mei 2020 bekend

Het eerste noodpakket dat de overheid heeft ingevoerd om werknemers en werkgevers te ondersteunen tijdens de coronacrisis loopt bijna af. Op hebben in Nederland ongeveer 2,1 miljoen werknemers en ondernemers gebruik moeten maken van een vorm van staatssteun. Dit heeft minister Wouter Koolmees  van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op vrijdag bekend gemaakt in het televisieprogramma Op1.

Nieuwe maatregelen

Deze minister werkt samen met de minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan een nieuw pakket van maatregelen. Dit pakket zal naar verwachting binnen twee weken worden gepresenteerd. De nadruk van het pakket zal vooral komen te liggen op het economisch herstel en het beperken van de economische schade. Deze schade is ontstaan door de coronamaatregelen. Veel ondernemers hebben in hun omzet en marge behoorlijk moeten inboeten door de maatregelen die voortvloeiden uit de coronacrisis.

Voldoende kracht

Het is belangrijk dat bedrijven de crisis goed doorkomen en dat er na de crisis voldoende kracht en vermogen beschikbaar is om weer een gezonde economie te krijgen. Hoe die maatregelen er precies uit gaan zien is nog grotendeels onbekend. Wel is bekend geworden dat er waarschijnlijk wel een ontslagmogelijkheid komt voor ondernemers die gebruik maken van de NOW. Dan mogen deze ondernemers onder andere geen bonussen en dividend uitkeren. Dit zijn slechts een paar voorwaarden. Toch zijn veel vakbonden al bezorgd over deze ontslagmogelijkheid voor bedrijven die onder de NOW vallen.