Turbinebladen van oude windmolens kunnen worden hergebruikt

Het is mogelijk om de turbinebladen van windmolens te hergebruiken. De materialen waaruit deze wieken bestaan kunnen onder andere worden gebruikt in bouwmaterialen, sportartikelen en in onderdelen voor zonneparken. In 2022 zijn die bedrijven gestart met het hergebruiken van de turbinebladen van de windmolens van het verouderde windpark Irene Vorrink. De windmolens in het oude windmolenpark krijgen namelijk nieuwe onderdelen.

De oude windmolens krijgen onder andere nieuwe turbinebladen. De oude bladen worden verwijderd en er wordt gekeken naar de manieren waarop de materialen van deze bladen kunnen worden hergebruikt. De bedrijven die hiervoor de samenwerking hebben opgezocht zijn onder andere de Noorse onderneming Gjenkraft en LIFE CarbonGreen uit Nederland. Beide bedrijven hebben compleet andere plannen met de turbinebladen.

Het grote voordeel van de composieten die worden gebruikt voor turbinebladen is dat het sterk is en daarnaast ook licht van gewicht is. Een composiet is in feite een met vezel versterkte kunststof. Deze materialen kunnen ook worden gebruikt in de vliegtuigbouw. Daar draait het met name om een licht gewicht maar toch een sterke constructie. Naast de vliegtuigindustrie is ook de sportbranche een interessante sector. Zo kunnen gedeelten van de turbinebladen worden gebruikt om ski’s van te maken. In de bouw kan men het materiaal gebruiken voor isolatie van gebouwen. Het hergebruiken van gedeelten van windturbines is op dit moment nog in de research en development fase. Er wordt nog onderzoek gedaan.

LIFE CarbonGreen uit Nederland neemt bijvoorbeeld de wieken over om nader onderzoek te doen naar nieuwe mogelijkheden voor hergebruik. Er worden ook twee bladen gebruikt om in een opleidingscentrum in te zetten voor het opleiden van nieuwe monteurs. De komende jaren zullen veel meer windturbines moeten worden vervangen. Daarom is het belangrijk om tijdig onderzoek te doen naar een effectieve inzet van de materialen die vrij komen bij het reviseren van windturbines.