TU Delft heeft oplossing gevonden voor verdubbeling levensduur accu’s in 2023

De levensduur van accu’s is beperkt. Dat zorgt er voor dat er in de toekomst veel accu’s op de afvalberg belanden. Deze ontwikkeling is een gevolg van het feit dat er in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van elektrische voertuigen en andere producten. Deze toename zorgt voor een groot probleem voor de toekomst. Daarom zijn er verschillende organisaties die mogelijkheden onderzoeken met betrekking tot het hergebruiken, recyclen en repareren van accu’s. De Technische Universiteit Delft is ook bezig met deze ontwikkelingen. Zij hebben naar eigen zeggen een ontdekking gedaan waardoor accu’s tot twee keer zo lang mee kunnen gaan.

De onderzoekers van de universiteit geven aan dat ze bij toeval hebben ontdekt dat bepaalde zouten er voor zorgen dat de slijtage van batterijen ongeveer met de helft wordt vertraagd. In feite zouden door deze ontwikkeling accu’s twee keer zo lang mee kunnen gaan. Daardoor kunnen elektrische voertuigen en smartphones ook langer worden gebruikt zonder dat accu’s of batterijen vervangen hoeven te worden. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook goed voor de financiële kant die gepaard gaat met de aanschaf van batterijen en accu’s. in sommige gevallen is de aanschaf van een nieuwe batterij of accu voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon of ander elektrisch apparaat zo duur dat men beter een compleet nieuw elektrisch apparaat kan aanschaffen.

De afgedankte accu’s kunnen dan voor veel afval zorgen. Bovendien zijn de accu’s zeer slecht door het milieu af te breken. Het opladen van accu’s zorgt er voor dat er schade ontstaat aan onderdelen van accu’s. Doormiddel van het chemische goedje lithium kan deze schade worden beperkt. Dit herstel vind automatisch plaats. Als men echter steeds een kleine hoeveelheid lithium verbruikt zal de batterij uiteindelijk steeds minder goed in staat zijn om energie op te slaan. Het toevoegen van vijf specifieke lithiumzouten aan de chemische samenstelling van de batterij zorgt er voor dat de slijtage gehalveerd wordt. Doordat deze slijtage minder snel verloopt heeft een batterij ook minder lithium nodig waardoor de batterij langer zijn oplaadcapaciteit behoud. Het opslagvermogen voor energie neemt namelijk minder snel af.