TU Delft gaat hyperloop testen in een tunnel vanaf 2019

Hyperloops zijn innovatieve transportmiddelen waarbij capsules door grote buizen worden geschoten. Deze hypermoderne transportmiddelen zijn op dit moment nog fictie maar er worden wel testen uitgevoerd. De TU Delft gaat hiervoor een unieke kans krijgen. Het technisch opleidingsinstituut mag namelijk gebruik maken van één van de nog ongebruikte spoorbuizen van het Delftse Centaal Station. In deze spoorbuis mogen studenten van de TU Delft werken aan een test met de supersnelle hyperloopverbinding. Deze mogelijkheid krijgen de studenten van Spoorbeheerder ProRail. ProRail biedt de tunnel aan omdat ze de komende jaren nog niet gebruikt hoeven worden. Twee van de vier tunnelbuizen zullen pas over een aantal jaar in gebruik worden genomen voor het treinverkeer.

Hyperloops testen
Het testen van de hyperloop kan echter wel een effectief middel zijn om dit nieuwe vervoersmiddel te toetsen in de praktijk en tegelijkertijd de spoorbuizen niet nutteloos leeg te laten. Vanaf de zomer van 2019 zou de spoorbuis beschikbaar moeten zijn onder het Centraal Station van Delft. Dan kan daar een twee kilometer lang traject beschikbaar worden gemaakt voor de hyperloop. Er zouden dan testten kunnen worden uitgevoerd waarbij de hyperloop op volle snelheid zou kunnen worden getransporteerd. De volle snelheid van de capsules die hiervoor worden gebruikt ligt op dit moment rond de driehonderd kilometer per uur.

Middenvacuüm
De hyperloop is nog lang niet klaar voor productie. Er zijn wel verschillende bedrijven en startups bezig met de ontwikkeling van dit technologisch vervoersconcept. Een Hyperloop is een elektrisch transportsysteem waarbij gebruik wordt gemaakt van buizenstelsels. Daarbij wordt gebruik gemaakt van capsules die in een middenvacuüm wordt getransporteerd. In feite is de hyperloop een vacuümtrein. Door gebruik te maken van vacuümtechniek wordt de weerstand in de buis beperkt waardoor hogere snelheden kunnen worden behaald.

Hyperloop ter vervanging
Als de hyperloop in gebruik genomen wordt kunnen mensen met grote snelheden worden getransporteerd. Er ontstaan kortere reistijden en dat is met name in drukke gebieden een uitkomst. De hyperloop kan als een razendsnelle vacuümtrein een alternatief worden voor korte afstandsvluchten met vliegtuigen. Schiphol is op dit moment aan het onderzoeken of een Hyperloop kan worden gebruikt om het korteafstandsvliegverkeer te vervangen door een ander snel vervoersmiddel. Daarvoor werkt Schiphol samen met Hardt Hyperloop uit Delft.