Trump wil een man als Draghi aan de top van de Fed

De Amerikaanse president Donald Trump is het niet eens met het huidige beleid van de Federal Reserve (Fed). De Fed is de Amerikaanse centrale bank en heeft Jerome Powell als voorzitter. In plaats van deze voorzitter had Donald Trump liever ECB-voorzitter Mario Draghi op deze post gezien. Dit heeft de Amerikaanse president aangegeven op woensdag 26 juni 2019 tijdens een gesprek met Fox Business. Ongeveer een week geleden had Donald Trump juist kritiek geuit op Draghi. Hij vond dat de ECB voorzitter het voor Amerikaanse bedrijven moeilijker zou maken om handel te drijven binnen de eurozone.

Deze uitspraak deed Trump nadat Draghi had aangeven dat hij de inflatie in Europa eventueel zou stimuleren met nieuwe maatregelen vanuit de ECB. Daarbij doelde hij wellicht op het verlagen van de rente maar dat zei de ECB-voorzitter niet expliciet. Het effect van zijn woorden was echter groot. De beurs reageerde meteen en de euro werd goedkoper ten opzichte van de dollar. Dat maakte Amerikaanse producten duurder op de markt. Trump is het niet eens met deze ontwikkeling. Hij wil dat Amerika haar invloed op de wereldhandel vergroot. Daarvoor zou Amerika wellicht ook drastische stappen moeten durven zetten zoals Draghi.

Volgens Trump is Fed-voorzitter Powell te terughoudend in zijn monetaire beleid. De Amerikaanse economie zou volgens de Amerikaanse president veel harder kunnen groeien dan deze op dit moment doet. Er moet dan echter wel een einde komen aan het terughoudende rentebeleid van Powell. De Europese Centrale Bank (ECB) werd door de Amerikaanse president als voorbeeld genomen over hoe het zou moeten. De ECB zou geld in de eurozone gieten en de Fed trekt volgens Trump juist geld uit de Amerikaanse economie door de rente niet of nauwelijks te wijzigen.