Via de regeling Klein Krediet Corona (KKC) kunnen ondernemers krediet krijgen om de coronacrisis financieel doorkomen. Er blijkt echter nog maar nauwelijks geld te zijn verstrekt aan kleine ondernemers via deze regeling. Via de KKC is in totaal 750 miljoen euro beschikbaar gesteld door de overheid. Sinds 29 mei 2020 is echter nog maar 22 miljoen euro uitgekeerd vanuit de Klein Krediet Corona aan kleine ondernemers in Nederland. Dit komt naar voren uit de Corona Monitor van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Nauwelijks rendabel
Het Financieele Dagblad (FD) heeft dinsdag 14 juli 2020 een artikel gepubliceerd waarin deskundigen zeggen dat het voor banken in Nederland nauwelijks rendabel is om de lening te verstrekken aan ondernemers. Er zit veel tijd in de voorbereiding nodig. Zo moeten banken de jaarrekeningen van de ondernemers doornemen. Daarbij moeten ook inschattingen worden gemaakt van de risico’s. Ook gaat er veel tijd zitten in het onderhouden van contacten met bedrijven. De banken krijgen in verhouding tot andere producten nauwelijks wat terug voor het verstrekken van deze leningen. Op basis van de KKC kunnen bedrijven tussen de 10.000 en 50.000 euro lenen tegen een rente van 4 procent. Een bank kan daardoor maximaal 2.000 euro op jaarbasis verdienen aan de rente op de lening per bedrijf.
Weinig interesse in KKC
Toch is er volgens de banken ook weinig interesse vanuit ondernemers voor de KKC. Deze regeling is niet heel populair omdat ondernemers de mogelijkheid hebben gekregen tot uitstel van aflossingen en belastingen. Door dit uitstel zijn extra leningen eigenlijk niet nodig in veel gevallen. De KKC-regeling is door de overheid ingevoerd voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro die voor de coronacrisis winstgevend waren. Voor banken is het risico beperkt want de overheid staat voor 95 procent garant voor de leningen. Toch zouden banken voor de vijf procent risico die ze dragen nog steeds heel kritisch zijn op het verstrekken van de leningen. Daarbij kijken ze naar de levensvatbaarheid van bedrijven voor de toekomst.