TomTom wil zich ook richten op software zelfrijdende auto’s vanaf 2017

TomTom is een Nederlands navigatiebedrijf dat navigatiesystemen ontwikkeld voor auto’s. Het bedrijf verkoopt voornamelijk navigatiesystemen maar dat kan in de toekomst veranderen. TomTom neemt namelijk Duitse Autonomos over. Dit bedrijf is een zogenaamde startup den houdt zich bezig met de ontwikkeling van software die het zelfstandig rijden van auto’s mogelijk maakt. Het bedrag waarvoor Autonomos wordt overgenomen door TomTom is niet bekendgemaakt.

Autonomos
Het bedrijf Autonomos is opgericht in 2012. Vanaf de oprichting heeft het bedrijf zich bezig gehouden met de ontwikkeling van technologie op het gebied van autonoom rijden. De daaraan verbonden technologie zoals sensortechniek en digitale beeldverwerking is ook voor Autonomos bekend gebied. Autonomos is een bedrijf dat zijn oorsprong vind in de Vrije Universiteit Berlijn. Hier is het bedrijf uit een onderzoeksgroep voor intelligente systemen ontstaan. In totaal werken er meer dan dertig mensen bij Autonomos. De kaartdiensten van TomTom worden door de werknemers van Autonomos klaargemaakt voor zelfrijdende autosystemen.

Reactie op overname
De overname van Autonomos wordt door topman Harold Goddijn ”een belangrijke ontwikkeling voor TomTom” genoemd. Dit zei hij woensdag 18 januari 2017. Door de overname krijg TomTom veel kennis en expertise over de technologie die nodig is voor zelfrijdende auto’s. Directeur Tinosch Ganjineh van Autonomos geeft ook aan tevreden te zijn met TomTom als nieuwe partner. In een reactie noemt hij de overname ”een perfecte match om de droom van zelfrijdende auto’s te laten uitkomen”.